Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Bekende ligfietsontwerper van de weg gehaald

Gepubliceerd op 16 april 2008 00:00 (768 keer bekeken) 0Reacties

Via de mailinglijst en tips voor de redactie kwamen verhalen binnen over een ligfiets met motor die door de politie van de weg af is gehaald. De redactie heeft een nader onderzoek ingesteld.

Zoals Wim Schermer al berichtte in de mailing lijst gaat het hier om een door de bekende ligfiets bouwer Allert Jacobs (o.a. ontwerper van de Quest) verbouwde motorfiets.
Het doel van Allert is om een zuinig motorvoertuig te bouwen. Hiervoor heeft hij een motorfiets omgebouwd tot een ligmotor en aerodynamisch verbeterd. De motorfiets, die standaard ongeveer 1:45 rijdt bij 90 km/h, rijdt door de aanpassingen van Allert inmiddels 1:60 maar het uiteindelijke doel is om 1:100 te halen bij 90 km/h doormiddel van een volledige stroomlijnkuip.
De modificaties van de motorfiets zijn vrij beperkt: er is een zelfgebouwde brandstoftank op gezet om plaats te maken voor een nieuw stoeltje. Er is een nieuw stoeltje geplaatst zodat de rijder in een ligfietsachtige houding kan zitten. Om de benen kwijt te kunnen zijn er twee voetensteuntjes boven het voorwiel geplaatst. Het frame, remmen, motorblok zijn in originele staat, alleen de zithouding is gewijzigd en er is een kuipje op geplaatst.
Allert en Theo van Andel hebben regelmatig ritjes gemaakt op de motorfiets. De beste manier om te kijken of iets goed is, is door het te gebruiken. Beide heren zijn ook al eerder staande gehouden door de politie. Meestal was de reactie van de agenten positief en enthousiast nadat enige uitleg was gegeven over het hoe en waarom van de motorfiets.
Maar zondag avond liep het een beetje anders. De agente die Allert staande hield was minder enthousiast en vermoedde dat de motorfiets niet voldeed aan de constructie eisen en heeft de motorfiets mee genomen voor technisch onderzoek. Volgens Allert is er een grijs gebied bij het verbouwen van motorfietsen. Het enige wat niet mag is het veranderen van de wielbasis met meer dan 50 mm. Maar het veranderen van het zadel, benzinetank en voetensteunen wordt regelmatig gedaan als van een motorfiets een chopper wordt gemaakt. Allert verwacht dan ook dat hij zijn motorfiets binnenkort weer terug zal krijgen en hij eventueel voor een keuring bij de RDW langs moet. Allert verwacht dat hij nog minstens een jaar met zijn motorfiets project bezig zal zijn.

De voorwiel omkasting die op de foto is te zien is er inmiddels weer afgehaald: daar viel niet mee te rijden.

Redactie

Reacties (0)