Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Nieuwe Challenge modellen

Gepubliceerd op 29 januari 2008 00:00 (855 keer bekeken) 0Reacties

Nog maar pas gaven we wat nieuws over een nieuwe fiets van Challenge. De Seiran wordt ook uitgevoerd met 24 inch wielen. En er komt een model met met 20-26 inch wielen die overeenkomsten vertoont met de Wizard.

Het nieuws is nog zeer vers, dus modelnamen zijn nog niet bekend. Wel blijkt er vooral in het buitenland veel vraag te zijn naar fietsen die niet 26 inch wielen hebben maar die wat kleinere wielen gebruiken. Het is voor wat minder lange mensen makkelijker en handelbaarder.

De 24 inch achtergronden

De grote wielen geven vooral voor het gebruik bij toerfietsen en forenzen een aantal voordelen. Het amerikaanse merk Bacchetta heeft ook een model met 24 inch. Dat model is in korte tijd erg populair geworden en wordt veel verkocht. Bacchetta gebruikt een andere velg dan Challenge. Hun wielmaat is erto 520 en de enige leverbare band op dit moment voor dat type velg is een 25 millimeter brede Stelvio.

Challenge levert 24 inch wielen in de maat 507. De diameter is nog iets kleiner waardoor het model iets lager blijft. Bovendien is er de keuze in een hoogwaardige 47 millimeter trekking band en komt er eind maart een semi slick van 39 mm breed.
Het ontwikkelen van een 24 inch model gaat niet zonder slag of stoot. Tot nu toe werden er geen fietsen ontwikkeld voor wielmaten waar geen banden voor verkrijgbaar waren. In dit geval wordt het verhaal omgedraaid en worden bandenleveranciers met de vraag benaderd om dit type te maken en er ontwikkelingen in te doen. De 20 inch banden hebben een vergelijkbare historie. Voor de wielmaat 406 waren ook niet veel types verkrijgbaar. Dat is tegenwoordig wel verbeterd. Voor 20 inch is een brede collectie banden beschikbaar.

In het challenge forum werd al wat over de nieuwe fiets van Challenge gesproken. Hieronder zijn de eerste fotos van de nieuwe uitvoeringen van de Seiran. In de fotos zien we de Seiran-2008 met 24 inch wielen. De hele Seiran is in verhoudingen aangepast op de 24 inch. In het forum is te lezen dat het model Seiran CR gaat heten.

De nieuwe 20-26 inch

Wie kent het het type Wizard niet? Op de site van Challenge staat een stukje over het oude model en ook op ligfiets.net zijn nog wat rij-ervaringen te vinden. Het type is geintroduceerd in 1995 en bleek meteen erg populair als werkpaard. Nadat het model uit de collectie was gegaan bleef er toch vraag naar een vergelijkbare fiets. De fabrikant levert nu voorvering standaard en de nieuwe fiets krijgt frisse kleuren. Ook zien we een behoorlijk groot bagagerek en de voorvering is van het bekende merk Meks. De fiets is een doorontwikkeling van de oude wizard en we zien bekende trekjes van andere nieuwe modellen terug (zoals bijvoorbeeld de achtervork en verschillende constructies uit de Sl en Endurance typen).
Op het franse velorizontal forum is eerder al wat "spionage"-materiaal en andere informatie naar buiten gekomen.

fiets achteraanzicht

fiets achteraanzicht

fiets vooraanzicht

fiets vooraanzicht

Wizard

Wizard

Redactie

Reacties (0)