Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Websitebezoekers

Gepubliceerd op 19 september 2007 00:00 (103 keer bekeken) 0Reacties

Meestal als we even niet weten wat we moeten schrijven halen we de statistieken van ligfiets.net maar weer eens te voorschijn. Altijd interessant om te zien of er nog leuke dingen in de data zijn te ontdekken of trends en ontwikkelingen doorzetten. Bovendien laten statistieken een veelvoud aan benaderingen toe. In dit bericht van een half jaar geleden gingen we daar al even op in.

Vergelijking ligfiets.net en andere sites, zoals het toonaangevende Recumbentblog

In 2002 spiegelden we ons aan Bentrideronline die had toen 2000 bezoekers, een heel aantal! Inmiddels is er naast Bentrider ook een andere goede site gekomen, Recumbentblog. Deze publiceerde wat statistieken in hier.
En een artikel over de pageviews.

Die site blijkt trouwens behoorlijk te groeien. Van 95.000 pageviews per maand in januari naar 160.000 over augustus. Dat is een toename van 70 procent!
Interessant is om te zien dat het aantal bezoekers op zich meestal redelijk constant is, net zoals op ligfiets.net. Bezoekers worden dus goed vastgehouden. Zie hieronder de grafiek van pageviews voor recumbentblog.

Het lijkt er dus op dat bezoekers, als ze eenmaal naar de site komen ook regelmatig blijven bezoeken. Natuurlijk speelt dat vooral bij paginas die nieuws publiceren. De maker van Recumbentblog schrijft;"As for conclusions, my impression is that I have a core of regular readers, with a smaller number of random visitors (though I don't have data to back this up). I suspect a large majority of my readers already own a recumbent - almost all of the correspondence I receive comes from people that already have a fair amount of knowledge and want to discuss technical details. I occasionally post regarding topics beyond the recumbent realm (such as cycling safety, commuting, transportation issues, etc.) with the hope of attracting a wider audience from outside the recumbent community."
De site is dus populair, maar het gebruik van RSS lijkt nog niet een grote vlucht te nemen. Recumbentblog schrijft:"I have 92 subscribers gettting an RSS feed of the blog through Feedburner. My Technorati Authority is 35, and I'm ranked 177,881, with 152 current blog reactions."
De redactie heeft geprobeerd ook een technorati index te krijgen, maar dat heeft nog niet gewerkt. Misschien dat dit in de toekomst nog eens lukt. Maar op zich tonen de statistieken, zeker in vergelijking met vergelijkbare initiatieven dat de site zeer succesvol is. Maar dat is recumbentblog met zijn regelmatige groei dus ook. Gelukkig maar, want het is mooi als er veel bronnen zijn van informatie voor de groep enthousiaste ligfietsers.

Meer over de statistieken van ligfiets.net

Volgens nedstat de drukste dag op ligfiets.net inmiddels 4 juni 2007 is geweest met 10816 paginas die zijn bezocht. Opvallend, want in 2005 was het aantal lezers van een enkel nieuwsbericht in aantal toch hoger dan in 2007. Het lijkt erop dat mensen vaker kijken. De "houdbaarheid" van nieuwsberichten is dus wat korter. Het lijkt dus handig om bezoekersaantallen vast te houden regelmatig met berichten te komen.
Maar hoe doet de site het in vergelijking met anderen? Er zijn bij Nedstat aparte categorieen, fietsen, daarin zijn niet zoveel grote sites te vinden, bij het onderdeel sport en dan fietsen zijn meer sites verzameld. Toch is de vergelijking met andere sites niet makkelijk. Andere ligfietssites hebben geen openbare statistieken, maar zelfs daarna is vergelijken niet makkelijk. Een forum genereert enorm veel dataverkeer (bezoekers, pagina-aantallen en zoekresultaten) en trekt zo een zuivere vergelijking enorm scheef. De maker van Recumbentblog schrijft over hits nog een stukje : "I think pageviews are the most meaningful stat. As you know some sites claim high numbers based up "hits", but hits are calculated based upon all files called including graphics, stylesheets etc., and produce highly inflated numbers."

Eigen tellers

Nedstat telt niet op de Cycle Vision paginas. Maar ligfiets.net heeft zijn eigen tellers lopen. De site ligfiets.net wordt ook hierin apart van cyclevision.nl in de statistieken verwerkt. In de tellers zien je soms dat de dagwaarden van de bezoeken hoger zijn van de netstat statistieken.
De bezoeken bij awstats zijn unieke bezoekers, van unieke IP adressen.
Het is niet echt duidelijk wat nedstat onder bezoeken verstaat,
Verder heb je nog de vraag hoeveel browsers het icoontje bij elke pagina
ook weer opnieuw opvragen bij de nedstat server (en dus een bezoek
genereren) en hoeveel browser die het icoontje na één keer cachen en die
dus niet meer opvragen.

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)