Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Prone bike rijdt!

Gepubliceerd op 02 juli 2007 00:00 (201 keer bekeken) 0Reacties

Een nieuwe superfiets heeft zijn eerste meters gereden. De Pronebike van François Geuskens heeft de eerste rondjes gereden op de RDW-baan in Lelystad.

Hoewel het evenement officieel recordpoging heette was het voor de insiders duidelijk dat bij deze eerste rit nog geen sprake kon zijn van een serieuze recordpoging. Dat mocht de pret echter niet drukken. De officials van de IHPVA deden alsof, er waren busladingen met schoolklassen aangevoerd, er was een camreaploeg voor televisie opnames, Ellen van Vugt was er ook met de Varna, Rob Jansen maakte mooie foto's en de presentator maakte er een mooie show van.
De scholen waren uitgenodigd als finale van het Bike-a-Licious evenement waarbij basisschoolleerlingen kennismaken met techniek. Voor hen was er een grote tent opgezet op het middenterrein waar een lopend buffet was en waar de finale van hun ontwerp opdrachten plaatsvond.
Op de RDW baan zelf vond de eerste rit plaats. De eerste start liep in het honderd door een aflopende ketting. Na enige modificaties aan de kettingspanner en een testronde zonder stroomlijn kon François dan toch zijn eerste rondje rijden. Helaas gooide ketting in de tweede ronde weer roet in het eten en eindigde deze ronde met een paar krassen op de lak. François kon ongedeerd uitstappen.
François laat zich niet uit het veld slaan door een paar probleempje en is vast besloten om de ervaringen van de recordpoging om te zetten in verbeteringen aan de fiets. In het buitenland is de recordpoging ook niet helemaal ongemerkt voorbij gegaan. Ligfiets veteraan en ex-wereldrecordhouder Fast Freddy Markham zegt op the recumbent bike forums: "Gardner Martins first speed bike was designed like this bike. They named it Jaws because it ate most of the riders trying to race it. As soon as the rear wheel was moved behind the cranks it went fast, but there was a high price in skin paid for that knowledge, none of it mine thankfully."
Zie ook:

Redactie

Reacties (0)