Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Fun en topsport op 8e EK Roeifietsen (Update)

Gepubliceerd op 19 september 2006 00:00 (39 keer bekeken) 0Reacties

Afgelopen weekend werd voor de achtste keer het EK roeifietsen verreden op de Neeltje Jans in Zeeland. De strijd was dit jaar weer ongekend fel en kende een aantal onverwachte wendingen. Tot het laatst was het spannend wie het algemeen klassement zou winnen ....

Vier deelnemers zaten elkaar continu in de wielen, te weten Ymte Sijbrandij, Derk Thijs, Theo Homan en Martijn Mateman. De eerste drie zijn routiniers en hebben alle al een of meerdere keren het EK gewonnen. Mateman is een jonger talent die de laatste paar jaar een geduchte opponent aan het worden is voor de gevestigde namen.
De strijd om het EK werd gestreden in vier aparte onderdelen: criterium, tijdrit (1 uur), long distance (80 km) en sprint. Bij de voorronde van de sprint op zaterdag hadden de vier mannen zich al gekwalificeerd voor de finales op zondag tussen de beste 8. In de uursrace liet Sijbrandij de rest ver achter zich, maar in het criterium en de long distance wist Thijs de eindsprint te winnen. Mateman en Homan behaalden afwisselend tweede en derde plaatsen, het puntenverschil tussen de vier bleef dus gering. In de sprint finales –het laatste onderdeel op zondagmiddag- moest de beslissing vallen. Thijs stond er op papier het beste voor, maar bleek alle registers al dusdanig ver open getrokken te hebben dat een achtste plaats het maximale was (en tevens het minimale).
De acht finalisten kregen ieder twee pogingen om een tijd neer te zetten op de 500 meter sprint, waarvan de beste telt. De beste vier vechten het dan nog man tegen man uit in een heat voor de derde en vierde plaats en een heat voor de eerste en tweede plaats. De uitslag van de eerste ronde was Sijbrandij 1 en Mateman 2. Deze heren hadden dus geen tweede run nodig, ze zaten immers al in de finale heat. Ware het niet dat Arno Seijbel, die in 2005 de sprint won maar dit EK niet volledig fit bleek, op het laatste moment roet in het eten gooide. In zijn eerste run had hij een magere zesde plaats maar na aanmoediging van fans, broer, en collega roeifietsers, ging hij toch voor een tweede run. Zijn reputatie als sprintkanon maakte hij alsnog waar en zette de beste tijd neer. Hiermee duwt hij Mateman uit de finale heat, en Mateman moest weer aan de bak. Had Mateman het gehaald, dan had ook Sijbrandij ook weer gemoeten, dus deze had het eventjes niet breed en liep wat zenuwachtig heen en weer.
Mateman zette geen betere tijd neer, dus de finale heat ging tussen Seijbel en Sijbrandij. Seijbel won de sprint, maar het klassement was voor Sijbrandij. Mateman werd derde op de sprint en tweede in het klassement. Thijs eindigde op nummer drie vóór Homan.
Bij de dames wist Danielle van der Waard Beb Thijs en Brechtje Daams voor te blijven, zij won de damestitel. Het algemeen klassement is te vinden op www.rowingbike.com, in meer detail zijn de uitslagen te vinden op onze eigen Ligfietsplaza (zie links).
Uitslagen en foto's bij rowingbike.com
Uitslagen Roeifiets EK 2006 op ligfiets.net
Foto's van Ben Wichers Schreur (slechts tm 16 oktober te zien)
Foto's van Wim Harwig
Video met interview Ymte Sybrandy
Video met resultaat bericht overwinning Ymte

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)