Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

5 Fietsevenementen van de fietsmaand

Gepubliceerd op 17 maart 2006 00:00 (127 keer bekeken) 0Reacties

Vanmorgen was de perspresentatie de vijf evenementen zijn nu bekend. Uw redactie was erbij! De redactie in de persoon van wereldkampioene Daniëlle van der Waard onthulde de banner van Cycle Vision die tijdens de fietsrai in de ergens in de hal van de fietsrai hangt. Personen die de vijf evenementen inleveren op een kaartje bij de Batavus stand maken kans op een fiets. Binnenkort volgt meer info en nieuws van de Fietsrai.

PERSBERICHT
Foto vijf banners, Cycle Vision helemaal rechts
Nieuwe Batavus Fietsmaand met bijna 200 tweewieler-evenementen

Vijf fietsweekenden vol
spektakel en sensatie

Sensatie en spektakel zijn de thema’s van de vijf bijzondere weekeinden, die tussen 22 april en 21 mei in het kader van de nieuwe Batavus Fietsmaand plaatsvinden. Zo zal er als kick-off op Schiphol een sprintwedstrijd worden gehouden tussen het nationale sprintteam en een startende Cessna.

Daarnaast is er in Dordrecht een driebruggen-wedstrijd, kun je fietsen door de oude stad, is er een fietswedstrijd op het Zandvoortse circuit en komt er voor amateurs een professioneel Tour de France-parcours in Valkenburg. Daar kun je ook in grotten tweewieleren. In en rond Winterswijk zijn er verder bijzondere GPS-tochten.
Voor de recreatieve fietsers zijn er in die maand bijna 200 bijzondere tochten uitgezet in het hele land. Soms ook met een opmerkelijke invalshoek, want in Kaatsheuvel kun je bijvoorbeeld dwars door het Efteling hotel fietsen. In Groot-Ammers volg je de ooievaarsnesten en op Wieringen kun je de woonplaats van de vroegere bewoners, de Vikingen, bezoeken.

De organisatoren van de 1e Batavus Fietsmaand gaan ervan uit dat tijdens het ruim vier weken durende evenement vele tienduizenden Nederlanders de speciale weekenden bezoeken of aan een of meer speciale fietstochten deelnemen.
Dit nieuwe evenement komt in de plaats van de Landelijke Fietsdag, die de afgelopen 32 jaar steeds op de tweede zaterdag in mei plaats vond. De start van de Fietsmaand (op zaterdag 22 april) sluit naadloos aan op de slotdag van de Nationale Sportweek, die in het teken van fietsen staat.

De initiatiefnemers van de naar hoofdsponsor vernoemde Batavus Fietsmaand zijn het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en de Vrienden van het Platteland. Met deze organisaties zijn vrijwel alle vormen van fietsen onder één dak gebracht en kunnen er zowel recreatieve (VVV-)fietstochten van 30 tot 50 kilometer als NTFU-toerfietstochten tussen 80 en 120 kilometer worden verreden. Daarnaast kan elke geïnteresseerde de verschillende wielrendisciplines van de KNWU leren kennen. De kalenders van NTFU en KNWU zijn daartoe in de Batavus fietsmaand ingepast.
De Batavus Fietsmaand wordt daarmee een evenement waarop fietsen in de breedst mogelijke zin centraal staat. Het goede doel is overigens weer KWF Kankerbestrijding, waarbij deelnemende fietsers (financieel) energie bij elkaar kunnen fietsen.

De hoogtepunten van het programma

Zaterdag 22 april
Fietsevenement Schiphol
Thema: Groen & Fietsen
Onder het motto Fiets de natuur van Schiphol in! zijn er tal van
activiteiten op en rond de luchthaven.

Zondag 30 april
Fietsevenement Valkenburg
Thema; Berg & Fietsen
In Zuid-Limburg is het fietsen door de grotten en over het Tour de France-parcours. De Cauberg is in handen van de amateurs.

Zaterdag 6 mei
Fietsevenement Dordrecht
Thema: Water & Fietsen
De Dordtse bruggen staan open voor de tweewielers en fietsen kan door en tussen het waterlandschap van de Biesbosch. Ook de grachten van Dordrecht zijn bereikbaar.

Zaterdag 13 mei
Fietsevenement Winterswijk
Thema: GPS & Fietsen
In de Achterhoek kun je het (on)bekende platteland ontdekken met de moderne technieken van de GPS.

Zondag 21 mei
Fietsevenement Zandvoort
Thema: Racen & Fietsen
Formule 1 voor tweewielers, over de Tarzanbocht en de Hunzerug. Het snelle race-circuit van Zandvoort is voor de fietser.

Bijna 200 recreatieve toerfietsroutes door het hele land. Een aantal is bijzonder en/of boeiend.
Zomaar een greep.

Op de Veluwe heb je naar de Hanzestedenroute ook de Renderklippenroute en de Veluws Landlevenroute. Natuurlijk is er ook een Koninklijke route.
Wie de Flevoboulevard fietst maakt een tocht van golfbaan tot overdekte skihal en van kleiduivenschieten tot een pretpark met rollercoaster. Ravitaillering is er van pannenkoekenhuis in het bos tot aan restaurant aan het water.

Het Rondje Overbetuwe voert de fietser door het Betuwse landschap en langs de werkers in de fruitgaarden.

In Noord- en Midden-Limburg zijn via de Peel- en de Maasduinen-route bossen, heide, water en stuifduinen, maar ook verse asperges te vinden.
In Zuid-Holland en Utrecht is het Struinen en Vorsen, dat is een trekvaarttocht in de omgeving van Woerden en Oudewater. Op het voormalig eiland Wieringen is er een fietsroute langs de plaatsen waar de Vikingen geleefd hebben.
Er is tenslotte een Waterfietsroute in Dordrecht, een Theetuinenroute in Nieuwendijk/Zuid-Beijerland en een Ooievaarsroute in Groot-Ammers.

Alle routes en verdere informatie is te vinden op www.fietsmaand.nl

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)