Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

De fietsmaand gaat de ziel van de fietser raken

Gepubliceerd op 14 februari 2006 00:00 (46 keer bekeken) 0Reacties

De Batavus fietsmaand is vandaag definitief geworden. Het initiatief van de landelijke fietsdag van het Nationaal bureau voor toerisme en congressen slaat een nieuwe weg in. En die weg houdt een serie belangrijke evenementen in, waarvan het spetterende slotstuk Cycle Vision zal zijn!

Eindelijk is het zover, het stilzwijgen kan worden verbroken. Er is vandaag een nieuw tijdperk aangebroken in de mogelijkheden en pr rondom Cycle Vision op de fantastische baan in Zandvoort. Vandaag is er in het Olympisch Stadion in Amsterdam een bijeenkomst geweest waar uw redactie, ook bij aanwezig was. In twee functies, van Cycle Vision voortrekker en ligfiets.net nieuwsvergaarder. En nieuws dat is er! Allereerst werd het logo voorgesteld.
De fietsmaand is een nagelnieuw initiatief, en een met veel kansen. In de titel werd de ziel van de fietser genoemd. Nu die zal zeker geraakt gaan worden. Een fietser komt altijd al op mooie plekken, maar binnen die fietsmaand zo wordt gesteld zullen er 5 verboden plekken opengesteld worden voor fietsers. Batavus richt zich op fietsbeleving, die fiets daar heeft iedere Nederlander er wel een van. Het motiveren tot bewegen met de fiets wordt mogelijk geacht. Daarvoor wordt de fietsbeleving tot een prettige bezigheid verheven. Het is echt een vorm van ontspanning, en files ontbreken bij het fietsen. Hoe kun je beter ontspannen en alleen of met kinderen en misschien met vrienden gaan genieten?Vandaag werd het circuit van Zandvoort en dus Cycle Vision als ligfietsevenement gepresenteerd naar de pers (op 21 mei). Maar ook is gemeld wat het derde evenement is, de grotten en omgeving van Valkenburg (op zondag 30 april, waarbij aangetekend werd dat de viering van koninginnedag is verplaatst naar 29 april). Valkenburg, midden in een regio waar de wielersport altijd een grote aanhang heeft kunnen mensen dus voor het eerst in grote getallen door de grotten rijden, over het Tour de France parcours ("De Tour" komt in 2006 in Valkenburg) en de Cauberg. De rest van het programma wordt definitief gemaakt op de Fietsrai.
Voor Cycle Vision wordt dus een groter publiek verwacht. Er is een overeenkomst gesloten met het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen zoals we eerder als mogelijkheid hebben aangekondigd . Het Nederlands Bureau, zo werd vandaag gezegd, is in principe gewoon een grote promotiemachine.
Deze samenwerking zorgt voor een aantal kansen. Allereerst is het tekort zoals dat aanvankelijk geaccordeerd is door het bestuur zoals te lezen valt in de notulen door de mede-gebruikers van de baan grotendeels weggewerkt.
Maar daar blijft het niet bij we maken ineens deel uit van een organisatie dat altijd het grootste 1 daagse evenement van europa was. De kansen zijn groot dat dit evenement groter wordt dan de Nationale fietsdag was. Er wordt nog gesproken met een krant voor het verspreiden van de 1 miljoen speciale fietsmaand bijlagen. De krant die deze bijlage gaat verspreiden wordt ook meteen mediapartner.
De voordracht van Batavus was interessant. Naast het verhaal over de fietsbeleving wisten zij ook cijfers te presenteren. Uit onderzoek dat zij hebben gedaan blijkt dat een-daagse evenementen onderdoen in populariteit bij meerdaagse evenementen. 15 Procent van de mensen die wel eens een route fietsen doen mee met een nationale fietsdag, bij vierdaagse evenementen is het percentage met 27 procent een stuk hoger.
De alliantie omvat ook de enorme organisaties KNWU en NTFU. Deze evenementorganisatie heeft een mediakracht van ongekende grootte, de publiekgetallen die worden verwacht zijn dan gigantisch. Met name de kracht van de televisieprogrammas kan groot zijn en als er 1 evenement aandacht krijgt is het ons spetterende slot van de 5 grote nationale evenementen.
Voor de Cycle Vision organisatie betekent de samenwerking echter beslist niet dat we nu klaar zijn. Nee, alles wordt uit de kast gehaald om de samenwerking zo goed mogelijk te laten slagen. Een zwaartepunt van de wedstrijden op zaterdag en daarna op zondag het vuurwerk. Snelle wedstrijden en demonstraties op een fietsfeest waarin snelheid centraal staat, dus geen camel-race(knipoog naar de marlboro masters die ons vorig jaar van onze datum verschoof). Nee voor ons worden demonstraties in samenwerking met wielrenprofessionals van KNWU beoogd. Een promotiedorp met de sponsors zal op ieder groot evenement aanwezig zijn. Maar het Circuit van Zandvoort geeft vele mogelijkheden u kunt er vanuit gaan dat er veel extra dingen kunnen worden toegevoegd. Doordat de fietsmaand sponsors heeft ontstaat zoals eerder werd geschreven een sterk samenwerkingsverband. De site www.fietsmaand.nl gaat vandaag of morgen in "de lucht". Hierop zullen ook steeds meer details van de nieuwe organisatie duidelijk worden. Er zijn naast de 5 grote landelijke evenementen zo'n 100 lokale evenementen die onder de paraplu van de fietsmaand komen te vallen. Mensen worden met een fietsprogramma gestimuleerd met minimaal 3 evenementen mee te doen.
We zullen naast Batavus ook de andere sponsors noemen: Bike Totaal, Agu, Zilveren kruis Achmea, Eneco en Rabobank. Het goede doel waarvoor gereden kan worden is KWF Kankerbestrijding.

U zult begrijpen dat de redactie als een gek met de quest dwars door Amsterdam naar huis is geraced (zo'n 70 kilometer en 30 p/u gemiddeld). Het stuk wat nu is geschreven is misschien wat onsamenhangend, maar er is dan ook heel veel wat op stapel staat en ook nog een heel aantal dingen die nog niet naar buiten mogen komen. Vast staat dat 2006 een fantastisch fietsjaar zal worden met fietsverrassingen en vooral veel fietsbeleving!

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)