Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Fiets etiquette

Gepubliceerd op 22 januari 2006 00:00 (108 keer bekeken) 0Reacties

Dit artikel geeft een aantal links naar gedrag op het fietspad. In de afgelopen week en de week daarvoor zijn een aantal aspecten van het fietsen in de mailinglijst naar voren gekomen. Wij nodigen u dan ook beleefd uit om het uitgebreide artikel hierover te lezen.

In de wet is het verbod om met twee fietsen naast elkaar te fietsen vervallen. Als nu twee fietsers twee andere fietsers willen inhalen, wie zou er dan opzij kunnen gaan? Op die vraag wordt verder niet ingegaan.
Wel is de vraag hoe je contact kunt krijgen met je mede-fietsers als je die zou willen inhalen op het fietspad. Veel mensen zijn doof of willen niet zo goed horen, dus vele inventieve oplossingen passeerden de revue.
Tringgg roepen, werkt ook goed bij mensen die doof zijn, die horen namelijk vaak hoge of juist lage tonen minder. De menselijke stem hoort men vaak nog wel.
Uitroepen van wielrentermen als ho! wordt als niet vriendelijk beschouwd, de vaak minder sociaal aangepaste houding van groepen wielrenners zorgen voor een verkeerde associatie. En eerder werd het snel inhalen als irritatie voor fietsers genoemd in een bijdrage onder de titel "stof tot nadenken".
Trouwens, in de discussie kwam ook weer minister Brinkhorst voorbij, degene die daar hem werd ingehaald kreeg de schrik van zijn leven.
De publieke opinie is dat de wielrijders zich toch rustig moeten gedragen. En aardig gedrag wordt waarschijnlijk goed ontvangen. Zo luidt een aantal ervaringen van Hans en Hans. En de gemoederen houden zich ook op andere fora bezig, hier een link naar groep nl.fiets het begint met een bel, en wordt uiteindelijk een discussie hoe er ingehaald moet worden. langzaam inhalen schijnt ook weer niet te helpen.
Het weggedrag blijft dus een vorm van ervaring. Inmiddels lang geleden schreef de redactie ook al een stukje over weggedrag, en als dat de agressie niet remt die in iedereen zit, dan is het misschien de geruststelling van de keuze (overigens is het stuk inmiddels zichtbaar zeer verouderd met oudhollandse guldens, maar toch eigenlijk nog wel actueel).Op Bicycling About wordt een oproep gedaan je te gedragen als fietser.
Als fietser krijg je soms beleefde soms minder beleefde opmerkingen. Misschien zal de ligfietsorganisatie moeten vragen aan de rechtopfietsorganisaties alleen beleefde opmerkingen te geven (overigens is die rubriek wel leuk om te lezen).
Wij willen u bedanken voor uw aandacht en tijd voor de inhoud van dit artikel.
Zie ook:

Redactie

Reacties (0)