Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Velomobieltreffen Giessen

Gepubliceerd op 09 oktober 2004 00:00 (72 keer bekeken) 0Reacties

Verslag van het bezoek aan het velomobieltreffen en de uitslagen van de bergoprace. Op de pagina van Peter de Rond is ook nog een verslag te vinden.

Tijdens lange ritten heb je als fietser de tijd om over van alles en nog wat na te denken. Op weg naar je werk denk je over thuis of over de komende dag. Voor twee ligfietsers uit Grootebroek was een reis naar het velomobieltreffen in Giessen al een tijdje een wens. Na de geslaagde eco trip in Northumbria met beklimmingen wil je natuurlijk meer. De afstanden per velomobiel zijn echter vaak groter, dus ook de dagafstanden naar de bestemming zouden bij deze reis groter zijn. Toch was de verleiding te groot. Na de aanmelding en de reis naar Winterswijk zouden we van start gaan. Een bijzondere avond, gezellig maar toch nog even aftasten. De ziel van de ligfietser heb je niet zomaar te pakken, het zijn vaak mensen die zelf eerst de kat uit de boom kijken en je niet direct overstelpen met allerlei verhalen. Het is wel gezellig, maar het is een ingehouden opgetogenheid. Een beetje de rust die je ziet bij sporters, zij hoeven zich niet te bewijzen en zijn innerlijk erg rustig. Maar hoe komen mensen daartoe?

Uiteindelijk wordt er iets verteld over lange afstand fietsers. We rijden de route die is ontleend aan de Parijs Brest rit. Voorafgaand aan die rit word voor die prestatietocht een aantal andere ritten gereden. Dit om de conditie van de deelnemers te testen en op te voeren. Mark Burgers heeft tijdens die tochten aan twee dingen gedacht “Niet zeuren maar fietsen” en “Wat doe je hier”. Dat zijn al twee dingen die tijdens het fietsen wel van pas komen als vragen. Maar om nu de gewone fietser daarbij te betrekken, ik bedoel, zijn er mensen die tijdens een toertocht de grenzen overschrijden?

De grenzen over, hoe gaat dat en waarom. Wel, je gaat met een rit mee en je weet dat de reis gemaakt kan worden en anderen doen het ook. Zelf kun je ongeveer drie keer je gebruikelijke dagafstand zonder problemen wel rijden. Maar kun je dat ook langere tijd? Meer afstand over meer dagen? Het is uit interesse en uitdaging dat er mensen met een langere rit meedoen. Kun je het wel of niet? Hoeveel vertrouwen heb je in je fiets en jezelf? Uiteraard vindt je de antwoorden onderweg.

Onderweg ben je niet alleen, er zijn veel mensen die graag helpen met lekke banden, verstelling van de trappers enzovoort. Onderweg kom je grote en kleine tegenslagen tegen die het bereiken van het doel moeilijker maken. Maar ook makkelijker, je krijgt meer en meer vertrouwen in de mensen die met je meereizen en het idee dat je het eind wel zult halen.

Op het treffen is er een groot verschil merkbaar, zijn er vele Nederlanders per fiets, Duitsland is toch voor de meeste mensen te groot. Er zijn mensen per auto, maar dat maakt uiteindelijk niet uit. Het treffen zelf is fantastisch georganiseerd, een prachtig groot huis, met eten, een gemeenschappelijke ruimte enzovoort. De discussiemiddag laat een groot verschil zien tussen de Duitse en Nederlandse ontwerp uitgangspunten. Waar de Nederlanders een snelle fiets willen maken gaan de Duitsers voor een vervanging van de auto. In een auto wordt je niet nat en dus worden andere fietsen gemaakt. Voor iemand met een korte afstand woon werk moet dat op zich ook niet zo van toepassing zijn. Maar in Nederland is het werk en de woonsteden erg ver van elkaar af. De Nederlandse forens moet naar mijn idee ook vaker verder reizen.

Het zou onterecht zijn om alle fietsen en ontwerpen over een kam te scheren. Er zijn zoveel verschillende mensen en door alle verschillende keuzes komt lang niet iedereen tot dezelfde eindconclusie.

Wel is er een bergoprace gehouden. Door een aantal fietsers werd dit de grootste inspanning in hun leven genoemd. Na zo’n 400 meter op vol vermogen naar boven kun je al volledig uitgeput zijn en de rest van de 1,2 kilometer ging je dan al verzuren. Heel bijzonder, vooral als je al veel rustig geklommen hebt dat je op zo’n kort stukje al stuk bent.

Onderweg reinigt je lichaam zich, veel eigen uitlaatgassen komen in de fiets terecht. Waar denk je zoal aan als je zolang fietst? Uiteindelijk kom je vooral tot rust, en je hoeft natuurlijk ook niet zoveel.

Als je van tevoren weet dat je een behoorlijke inspanning moet doen zou je daar dan weer aan beginnen? Het feit dat er veel mensen zijn die al meerdere keren meefietsen zou bewijzen dat dit soort monstertochten toch wel enigszins verslavend kan werken. Het is dan ook erg leuk, je komt bijzondere mensen tegen. Er zijn ook gewoon veel leuke momenten. Iemand die nog nooit op Cycle Vision is geweest komt tot zijn vreugde iemand tegen die nog nooit van Cycle Vision heeft gehoord. Zo lijk je dan toch een beetje incrowd.

In de avond werd een lezing gehouden door iemand die een alternatieve aandrijving voorstelde. Deze man kon niet geloven dat er mensen uit Nederland kwamen fietsen. Zijn aanname was dan ook dat we langs de Rijn zouden fietsen. Maar nee, wij gaan over Winterberg.

Ik had zelf nooit gedacht dat ik ooit naar Winterberg of Munchhausen zou fietsen. Dat is namelijk zelfs met de bus of auto al een heel eind.
Sommige dingen zijn onverwacht, heel leuk was het gegeven dat ik de redacteur van Bentrideronline sprak. Sommige dingen die je alleen in een gesprek kunt bespreken konden we leuk overleggen. In de avond discussie over banden en de metingen die Velomobiel.nl heeft gedaan. Zij zullen waarschijnlijk deze gegevens nog wel op internet zetten.

Er is verder nog een verslag gemaakt door Harry Lieben welke hopelijk in Ligfiets& nog zal worden gepubliceerd. Verder is hieronder de uitslag van de verrichtingen van de grootste inspanning van hun leven:


1


3.12


Ymte Sybrandy


quest (Q)


2

3.27

Allert Jacobs

Q


3

3.30

Niels Vogel

Q


4

3.53

Marcel van Eijk

Q


5

3.57

Jan Willem Huitink

Q


6

4.16

Bram van Sonderen

Q


7

4.29

Peter de Rond

Q


8

4.30

Rudi Engeltjes

Alleweder


9

4.32

Mark Burgers

Q


10

4.34

Harry Lieben

Q


11

4.42

Dietmar Mikuries

Mango


12

4.45

Kees van de Wetering

Q


13

4.56

Eckart Kuhlen

Cab Bike (CB)


14

5.08

Mattias

CB


14

5.08

Jack Dekker

Q


15

5.11

German Eslava

CB


17

5.27

Joachim Ziegler

CB


18

5.38

Peter Noll

CB


19

5.55

anoniem

Leiba


20

5.59

Fam. Treitz

Greenspeed tandem


21

6.16

Michael Seipp

Leitra


22

6.28

Peter Busch

CB


23

7.08

Wolfgang Welter

CB

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)