Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Veiligheid tijdens rijden

Gepubliceerd op 30 september 2004 00:00 (40 keer bekeken) 0Reacties

Als je fietst in een grote groep dan neemt de kans op ongevallen toe. Ook het straatmeubilair, paaltjes en bloembakken ter bescherming van de fietser hebben de stijging van de ongevalskans tot gevolg. Wat kun je doen om veilig te rijden?

De informatie is ontleend aan een artikel in het blad fietssport magazine van de NTFU organisatie onder de titel Safe Cycling.
Allereerst wordt aangegeven dat iedere fietser het beste zijn eigen lijn kan houden. Slingeren heeft tot gevolg dat achterwiel en voorwiel van twee rijders elkaar kunnen raken.
Slingeren of van de lijn afwijken gebeurt vooral bij omkijken. Dat omkijkne is dan ook erg gevaarlijk.
Verder is het kletsen onderweg en dan minder opletten in de groep niet zo goed. Mensen rijden snel en dicht op elkaar. Ook zijn mensen minder gewend in een grote groep te fietsen. Plotseling remmen komt wel eens voor, dat kan prima als je alleen rijdt. In een groep ligt dat wat moeilijker, het fietsen in een groep wordt vergeleken met het rijden met de auto op de snelweg. Plotseling remmmen is ook daar wel gevaarlijk.

Het evalueren na een gevaarlijke situatie wordt aanbevolen. In de evaluatie komen de dingen aan bod die eventuele toekomstige situaties beter helpen oplossen.
Kreten en signalen helpen verder. Er is alleen tot nu toe nog geen universele "seintaal".
Vooralsnog is er een aantal veelgebruikte kreten vastgelegd.

    Tegen, of Auto Tegen bij een tegenligger
    Voor, of Fietser voor, bij het inhalen van een andere weggebruikerAchter, of Auto Achter, de groep wordt van achter ingehaaldAchter, ook als je fietsers wilt inhalenBinnen, een obstakel rechts of er loopt iemand rechtsbinnen, kun je ook waarschuwend roepen bij rechts inhalenBuiten, een obstakel links van de groepRitsen, achter elkaar gaan aan te rijdenDimmen, iets minder hard rijdenHooo, niet meer trappen, langzaam afremmenPaal, of paaltjes, paal paaltjes of betonnen wegversmalling gattaksteengrintzandlek

Verder wordt nog aangegeven dat er met handen signalen kan worden gegeven, met de rechterhand recht omhoog, stoppen. Bij Tegen wordt de linkerarm naar beneden uitgestoken. Bij Voor en Binnen wijs je met de rechterarm schuin naar beneden. De rechterarm wuiven van boven naar beneden is Dimmen enzovoort. Er wordt geprobeerd een richtlijn te maken. Een advieslijstje bestaat nu nog niet.

Redactie

Reacties (0)