Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Belgen overheersen op EK in Oostenrijk

Gepubliceerd op 24 augustus 2004 00:00 (91 keer bekeken) 0Reacties

Met acht podiumplaatsen hebben de Belgen hun klasse bewezen tijdens de Europese kampioenschappen in Telfs (A) van 20 t/m 22 augustus. Grossier was Eric Baeten die op alle vier de onderdelen op het podium wist te belanden. De Nederlanders kwamen helaas niet verder dan vijf plekken, waarvan vier voor Ellen van Vugt.

De EK bestonden uit vier onderdelen: een bergrit, 200 m sprint, een tijdrit en een kriterium. Bij de ligfietsen werd onderscheid gemaakt tussen ongestroomlijnd, gedeeltelijk gestroomlijnd en volledig gestroomlijnd; de laatste kategorie niet bij de bergrit. Hierdoor kwam het maximale aantal EK-titels op 22.

Op vrijdagmiddag werden de kampioenschappen geopend met een bergrit over 7 km met een stijging van 650 m. De start verliep enigszins chaotisch: er zou sprake zijn van een geneutraliseerde start, maar door de hoge snelheid van de begeleidingsauto en de onduidelijke aanduiding van de start, was er een groot aantal renners dat te laat doorhad dat de race al gestart was. Afgezien hiervan was het een enerverende race met een deelnameveld van 50 finishende renners. Hoewel de raceligfietsen steeds lichter worden gebouwd, was het toch een fiets met een klassiek diamantkader die als eerste de top bereikte, welliswaar met een ligfietser als motor: Bernhard Böhler (CH). Door een nauwe definitie van de klassen kreeg hij echter geen EK-titel toebedeeld, maar slechts een winnaarsmedaille met zijn tijd van 27:38. Bij de mannen in de kategorie ongestroomlijnd bereikte de Oostenrijker Johann Pfeiffer als eerste de finish bijna een minuut na Bernhard Böhler, gevolgd door Walter Berger (CH), Serge Moors (B) en Hayco Moraal (NL). Bij de vrouwen, ongestroomlijnd, was Rosemarie Bühler een klasse te sterk voor Ellen van Vugt met een voorsprong van vier en een halve minuut. Het aantal mannen dat met stroomlijnpunt omhoog reed was slechts zeven, waarvan Denis Ahrens (A) als eerste de top bereikte op de voet gevolgd door Eric Baeten (B) en Andreas Seilinger (D).

Zaterdagochtend stonden er geen wedstrijden op het programma en gezien de neerstortende regen waren de renners daar niet rouwig om. 's Middags stonden de 200 m sprint met vliegende start en een tijdrit over 10 km op het schema. Tijdens de sprint kreeg elke renner een poging om te bewijzen hard te kunnen rijden gedurende 200 m met een aanloop van ca. 2 km. Bij de vrouwen, gestroomlijnd dit keer, was de hoop van de Nederlanders gevestigd op Ellen van Vugt. Vlak voordat Ellen zou starten kreeg ze een lekke voorband die met hulp van Mark Burgers gelukkig snel vervangen kon worden. Voor de spanning voor de wedstrijd bleek dit echter funest te zijn; ruim te vroeg bereikte Ellen haar maximum snelheid van ca. 60 km/h waarna de snelheid weer inzakte en er uiteindelijk 'slechts' 47,6 km/h gemeten werd op de 200 m; dit betekende een bronzen medaille met een achterstand van 0,9 s op Rosemarie die ook hier de gouden medaille wist te veroveren.

Bij de mannen waren de verschillen klein, vooral in de kategorie voor staartstroomlijners. De eerste vijf finishte binnen een halve sekonde van elkaar met een gouden plak voor Eric Baeten met 62,1 km/h, een zilveren voor Marc Tauss (CH) en een bronzen voor Hans Wessels (NL). De ongestroomlijnde kategorie werd gewonnen door Jimmy Bijloos. In een volledige stroomlijn haalde Vincenz Burgherr (CH) een snelheid van 68,4 km/h gevolgd op 0,10 s door Berhard Böhler met 67,8 km/h.

Aan het eind van de zaterdagmiddag werd een tijdrit over 9,8 km gereden; de redaktie heeft de afstand nagemeten en gekonkludeerd dat de opgegeven 10 km aan de ruime kant was. Met name de renners die aan het begin moesten starten hadden nog wat last van regen en een nat wegdek; dit verbeterde naarmate de wedstrijd vorderde. Bernhard Böhler haalde in zijn stroomlijn een gemiddelde snelheid van 67,5 km/h en werd daarmee Europees kampioen in deze kategorie. Bij de vrouwen, deels gestroomlijnd, wist Ellen Rosemarie niet te verslaan en eindigde achter haar op de tweede plaats. Bij de mannen wisten twee Belgen een zilveren plak te behalen: Jimmy Bijloos bij de ongestroomlijnden en Eric Baeten bij de staartstroomlijnen.

De kampioenschappen werden op zondag met stralende zon afgesloten met een kriterium over vier ronden van 19,5 km (20 km volgens de organisatie). Het parkoers voerde langs de twee oevers van de Inn met twee klimmetjes aan de zuidzijde. Deze klimmetjes zorgde voor de splitsing van menig groepje renners. Bij dit kriterium was er slechts een volledige stroomlijn die het wist te winnen van de ongestroomlijnden en de deels gestroomlijnden: weer Bernhard Böhler met een tijd van 1h36:20. Bij de staartstroomlijnen wist Eric Baeten op de streep Denis Ahrens te kloppen met een tijd van 1h40:51. In de ongestroomlijnde kategorie was Serge Moors (1h41:13) de sterkste met een voorsprong van ruim 39 s op Johann Pfeiffer. Rosemarie was bij de vrouwen weer de sterkste en bleef Ellen 5 minuten voor.

Persoonlijke verslagen:
Rene Freising
Hans Wessels
Andreas Seilinger

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)