Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Op vakantie met de fiets

Gepubliceerd op 09 augustus 2004 00:00 (88 keer bekeken) 0Reacties

Veel ligfietsers gebruiken hun voertuig ook om mee op vakantie te gaan, en dat hoeft niet per se in de zomer te zijn. Op zoek naar een plek om te overnachten kun je natuurlijk naar de plaatselijke VVV gaan, maar er zijn vele andere mogelijkheden om interessante overnachtingsplekjes te vinden.

Veel fietsers kiezen ervoor om alles zelf mee te nemen en de nachten in een tent door te brengen. Vaak wil je dan niet op een al te grote kamping staan en het ANWB-keurmerk is eerder een na- dan een voordeel. Voor deze fietsers zijn de zogenaamde boerderijkampings of natuurkampings een goede keuze. Boerderijkampings hebben maximaal 15 plaatsen, terwijl natuurkamping wat groter zijn, In Nederland zijn er twee organisaties die zich bezig houden met kamperen bij de boer, te weten de Stichting Vrije Recreatie (SVR) en de Vereniging van KampeerBoeren (VeKaBo). Deze organisaties zien er op toe dat de aangelsoten minikampings aan bepaalde eisen voldoen. Internationaal is er de European Centre for Ecological and Agricultural Tourism (ECEAT). De organisatie die de natuurkampings kontroleert is de Stichting Natuurkampeerterreinen.

Wil je liever geen tent meezeulen, dan kun je o.a. terecht bij de Stichting Vrienden op de Fiets waar partikulieren voor een geringe vergoeding een slaapplaats aanbieden. Een soortgelijk initiatief vind je op Ligfietsplaza waar ligfietsers een logeerplek aan kunnen bieden. Een werelwijd initiatief vind je op Warm Showers List.

Je kunt natuurlijk ook terecht bij de jeugdherbergen, tegenwoordig met de wanstaltige naam Stayokay hostels of bij de Natuurvriendenhuizen van Nivon. Voor iets meer luxe zijn er talloze logies-en-ontbijtadressen (Bed and Breakfast voor de anglofielen) te vinden op deze site.

De ANWB geeft een boekje uit met goedkope overnachtingsadressen. Verder staat er een verzamling links op de fietsforenssite en Fietspad.nl.

De redaktie wenst alle fietsers een prettige vakantie.

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)