Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Human Powered Helicopter

Gepubliceerd op 08 augustus 2004 00:00 (66 keer bekeken) 0Reacties

Sinds 1980 staat er al een prijs open van $20.000 voor degene die een human powered helicopter bouwt. Op 10 augustus wordt er een poging ondernomen de prijs te winnen, deze keer door team Thunderbird van University of British Columbia.

Een human powered helicopter is een nog grotere uitdaging dan een human powered aircraft (HPA), het gewicht is vaak groter, en de mechanische constructie ingewikkelder. Gelukkig hoeft er geen rondje te worden gevlogen, er hoeft slechts binnen 10 meter in het vierkant gezweeft te worden. Maar, men mag een volle minuut de grond niet aanraken,
en er moet in die periode voor een moment een hoogte van 3 meter worden bereikt. Er zijn sinds 1980 18 pogingen
geweest, slechts 2 daarvan kwamen 20 centimeter van de vloer, met vluchttijden van 8 tot 19 seconden.

Het project thunderdbird bestaat al sinds 1998, het ontwerp en bouw startte begin 2000. Het project is met wisselende bezetting uitgevoerd. Maar, nu is het eindelijk tijd te gaan vliegen!
De helicopter bestaat uit twee tegen elkaar in draaiende vleugels, van maar liefst 36 en 28 meter in diameter. De bovenste draait 3.5 ronden per minuut, de onderste, kleinere 6 ronden. Er is vanwege een grond-effect voordeel voor een ligfiets-houding gekozen.

De vlucht zal plaats vinden in het Thunderbird Stadium, 6288 Stadium Road, op de Universiteit van British Columbia.
Velorution geeft nog een artikel in de Vancouver sun.

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)