Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Berichten van het technische boekenfront

Gepubliceerd op 17 juni 2004 00:00 (38 keer bekeken) 0Reacties

We zijn nog niet eens over de helft van het jaar en 2004 heeft nu al een bijzonder rijke oogst aan publicaties over ligfietsen opgeleverd.

In januari verscheen allereerst de tweede Engelse druk van Gunnar Fehlau, The Recumbent Bicycle. Williamston, MI: Out Your Back Door, 2004. ISBN 1892590581

Het gaat hier om het enige boek op de markt dat uitsluitend aan ligfietsen is gewijd, geschreven door een broer van de ligfietsende prijsrijder Axel Fehlau. De Duitse uitgave uit 1996 is inmiddels uitverkocht. Fehlau toont vooral interesse voor snelheid en sport, in ieder geval meer dan voor flexibiliteit en alledaags gebruik van de ligfiets. Verder blijven trikes onbesproken. Een interessante tekst van Fehlau over recente ontwikkelingen in de ligfietswereld vind je overigens hier.

Inhoud (naar de tweede Duitse editie uit 1994):
- Geschichte und Geschichten (m.n. over Mochet, Rinkowski, Kyle)
- Mit dem Liegerad unterwegs (stadsverkeer, reizen)
- Wettkampf und Physik (sport, aerodynamica, biomechanica)
- Die Grundlagen der Konstruktion (wielbasis, naloop, wielgrootte, stuur, zitting, bracketpositie, zwaartepunt, kettingloop, bagage, hulpmotoren, vering, stroomlijn)
- Selbstbau von Liegerad und Verkleidung (materialen en technieken)
- Paragraphen und Produkte (over wetgeving)

Verder is onlangs de derde editie van So you want to build an HPV? van de British Human Power Club uitgekomen, volgens de uitgevers zelf de 'bijbel van HPV zelfbouwers' in Groot-Brittannië: 'The booklet is not a set of plans, but an encyclopaedia of information to assist and inspire the potential home builder so that they can design and build a successful vehicle with the minimum of mistakes.' Ondanks de titel niet alleen handig voor wie zelf een ligfiets wil bouwen, maar ook voor wie meer over de techniek van de ligfiets wil weten. Aan de eerste uitgave uit 1985 werkte de succesvolle fietsontwerper Mike Burrows mee.

In zijn boek Bicycle design meldt Burrows maar weinig over ligfietsen en verwijst hij in plaats daarvan liever naar deze BHPC-uitgave.
Het boekje van 50 pagina's kan besteld worden bij de BHPC voor 5 GBP (incl. verzenden). Voor de inhoud verwijzen we naar de site van de BHPC.

Last but not least verscheen onlangs ook de derde editie van David Gordon Wilson en Jim Papadopoulos, Bicycling Science. Cambridge, Mass. [etc.]: MIT Press, 2004. ISBN 0262731541 23 USD (Pb)

De derde editie van dit standaardwerk verscheen meer dan twintig jaar na de tweede uitgave uit 1982 en is bijna 100 bladzijden omvangrijker. Co-auteur is niet langer Frank Whitt (inmiddels overleden) maar oud MIT-promovendus en -medewerker Jim Papadopoulos. Hij is vooral verantwoordelijk voor hoofdstuk 8 over 'steering and balancing'. Het boek besteedt veel aandacht - veel meer dan bijvoorbeeld Burrows Bicycle design - aan alternatieve fietsontwerpen, ligfietsen en HPVs, zoals ook al uit de drie onderdelen van het boek blijkt: I Human Power (hfdst. 1-3), II Some bicyle physics (hfdst. 4-10), III Human-Powered vehicles and machines (hfdst. 11-12).
Volgens de tekst van het omslag zijn de hoofdstukken 2, 5, 11 en 12 'completely new', terwijl de hoofdstukken 3,4, 6, 7, 8, 9 en 10 meer of minder ge-update zijn. Bovendien bevat deze editie veel nieuwe illustraties, met name van allerlei UHPVs.

Inhoud:
1. A short history of bicycling
2. Human Power generation
3. Thermal effects on power production (how bicyclists keep cool)
4. Power and speed
5. Bicycle aerodynamics
6. Rolling: tires and bearings
7. Braking
8. Steering and balancing
9. Mechanics and mechanisms: power transmision
10. Materials and stresses
11. Unusual human-powered machines
12. Human-powered vehicles in the future

Het hoofdstuk over fietsgeschiedenis en het trefwoordenregister van de derde editie van Bicycling Science zijn als pdf-file te downloaden.

Redactie

Reacties (0)