Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Uurrecordpogingen en boek over fietsen

Gepubliceerd op 01 juni 2004 00:00 (442 keer bekeken) 0Reacties

Normaliter schrijven we niet over recordpogingen, echter de mooie site die aan de recordpoging om de tijd om Canada te doorkruisen scherper te stellen is erg mooi. Eerder schreven wij over een geslaagde race bike across Florida. De redactie verwacht meerdere aanvallen op records dit jaar, vooral het uurrecord. Zie deze link naar een slowaaks team. Onlangs deden zij een poging. Dit is helaas niet geslaagd. Beelden en een verslag zijn hier te vinden. In het uitgebreide bericht informatie uit een oud uurrecord deel van de Cycle Vision pagina 2001. En de link naar de bespreking van een boek.

Onlangs is op internet een verslag verschenen van Bicycling Science, Third Edition.

Uurrecord deel van Cycle Vision pagina 2001Uurrecord op 'rechtop' fietsen
Ook op rechtop fietsen worden wereldrecord pogingen gedaan. Deze fietsen gaan aanmerkelijk langzamer dan de gestroomlijnde ligfietsen.
Niet voor niets is deze fiets gestroomlijnd door iemand die ook ligfietsen bouwt ontworpen. In de ligfietswereld zoekt men welke aerodynamica aspecten belangrijk zijn. U kunt meer lezen over het record van Chris Boardman. De recordpogingen worden gedaan in gesloten wielerbanen. Deze zijn door het ontbreken van wind en de aanwezigheid van snel materiaal op de grond kan een fiets zeer snel zijn. Echter het uurrecord voor ligfietsen kan door te hoge snelheid niet in een wielerbaan worden gehouden. Dan nu snel naar het echte werk, de snelste mensaangedreven machines, de gestroomlijnde ligfietsen.
Uurrecord jacht gestroomlijnde ligfietsen
Het uurrecord van gestroomlijnde ligfietsen heeft een aantal interessante aspecten. Al lang wordt op de records gejaagd. Er is een overzicht van de wereldrecordmachines in de periode 1974-2000 en van de nu staande records. Veel records staan op naam van de White Hawk stroomlijn. De resultaten die behaald zijn met deze stroomlijn worden misschien verbeterd. De pogingen om het uurrecord te verbeteren zijn in het Verbetering uurrecord in verleden ook gedaan geeft een overzicht van de pogingen die Matt Weaver hierop heeft gedaan. Op zijn site vermeld hij ook de poging die zou moeten komen op de testbaan in Duitsland. Echter door omstandigheden is deze poging niet doorgegaan.

In de praktijk zijn er niet zoveel mogelijkheden tot het vestigen van records op een baan. Op een gewone wielerbaan is het niet mogelijk hard genoeg te rijden om het record te breken. Dan blijven over de testbanen. Deze banen zijn vaak duur, druk bezet en in ieder geval onderhevig aan weersomstandigheden. De baan van de RDW kan wel gebruikt worden, ze is groot genoeg en officials zijn aanwezig. Andere banen die voor records zijn of werden gebruikt zijn Hockenheimring en Dudenhofen, Opel testbaan zie voor meer informatie hierover pagina.
Het uurrecord is een belangrijk record. Er is een grote geldprijs uitgeloofd voor degene die het op minimaal 90 kilometer per uur brengt de Dempsey prijs. 25.000 us dollars. Het kan best zo zijn dat de strijd om deze prijs in Lelystad wordt uitgevochten. Wel dienen ook de europese teams te voldoen aan artikel 7 van het reglement. 7.0 Eligibility Any member of the HPVA is eligible to compete, regardless of the country of origin. As a minimum, HPVA membership will be required of the rider, the vehicle owner and the crew chief in charge of the prize attempt. The record attempt may occur in any country. Meer informatie is te vinden op deze pagina.
Waarschijnlijk zullen een aantal duitse rijders mee doen. Axel Fehlau en de huidig recordhouder Lars Teutenberg.
Onlangs is er op een evenement dat Battle Mountain race heette het wereldsnelheidsrecord vliegende start over 200 meter op bijna 130 kilometer per uur gebracht. Verschillende teams deden mee: Matt Weaver; Sam Whittingham.
Een site over de pogingen en een verzameling links is te vinden op Wisil recumbents
Uurrecord jacht Bram Moens
Tijdens Cycle Vision zijn door Bram Moens hem verschillende geslaagde pogingen gedaan
Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 05-12-2001:
Leo de Nooijer wil werelduurrecord in sigaar van Bram Moens verbeteren. Op jacht naar erkenning ligfiets.Door Koen de Vries, Middelburg
Bram Moens weet het al bijna zeker: het werelduurrecord dat Leo de Nooijer komend voorjaar op zijn ligfiets gaat aanvallen, sneuvelt. (de diverse pogingen die worden ondernomen zullen hopelijk succesvol zijn). Het is volgens Bram Moens een kwestie van een simpele rekensom. De luchtweerstand van de fiets bedraagt 0,06, het vermogen van De Nooijer is bijna een halve pk, hetgeen in een uur fietsen een afstand van zo'n 84 kilometer oplevert. En dat is drie kilometer meer dan het huidige record van de Duitse beroepsrenner Lars Teutenberg, die in de zomer van 1999 op 81 kilometer uitkwam. (echter ook Lars Teutenberg zal vermoedelijk op Cycle Vision met de White Hawk of een andere stroomlijn zijn titel proberen te verdedigen).
Natuurlijk is er een onzekerheidje: het weer moet meezitten. Maar dat is dan ook een van de weinige factoren die Moens niet in de hand heeft. Terwijl hij samen met Leo de Nooijer zijn verhaal doet, strooit hij met getallen, formules, testuitslagen en andere wetenswaardigheden. Zijn filosofie is duidelijk: meten is weten. Moens jaagt het wereldrecord op de ligfiets al sinds 1983 na. De eigenaar van de ligfietsenfabriekje en -winkel M5 bouwde toen zijn eerste kuip om een ligfiets van eigen fabrikaat. Later maakte hij er, in samenwerking met de andere Middelburgse ligfietsenfreak Derk Thijs, nog zeven. Goed voor zo'n zeshonderd uur werk per 'sigaar'. Bij de jacht op het record toont Moens wat verbeten trekjes. Het is niet alleen zijn nieuwsgierigheid naar de grenzen van de mogelijkheden die hem drijft. Dolgraag wil hij bewijzen dat een ligfiets meerwaarde heeft. "Ik hoef geen miljoen fietsen te verkopen", zegt hij oprecht. "Daar gaat het me helemaal niet om. De ligfiets is een technische innovatie. Hij heeft bijna alleen maar voordelen ten opzichte van de gewone fiets. Alleen wordt de ontwikkeling gefrustreerd."
Moens doelt op commerciële bedrijven en de internationale wielerbond, de UCI. In de eerste regels van de statuten van de UCI staat dat elke fiets gerespecteerd moet worden. Die insteek wordt echter alleen op papier beleden. De ligfiets is een bedreiging voor de bond, weet Moens. "Stel dat de ligfiets al honderd jaar de fiets was en ik zou hier een zaakje hebben met racefietsen. Ik zou echt geen argument kunnen bedenken waarom mensen van mij zo'n racefiets zouden moeten kopen." Hij wijst op de weerstand waarop uitvinders van apparaten als de tl-lamp of de waterbesparende douchekop aanvankelijk op stuitten. En op de klapschaats. Dat was voor de wereldtoppers in eerste instantie een lachwekkend instrument. "Ik kan me nog herinneren dat Annamarie Thomas door Rintje Ritsma publiekelijk werd uitgelachen toen zij die schaats aan hem liet zien. Een paar maanden later reed hij er ook op, omdat hij door iedereen voorbij werd gereden."
LuchtweerstandDie kuip is natuurlijk nodig om de luchtweerstand te verminderen. Elke nieuwe uitgave was een betere. Die van 1994 was destijds een hele goeie, want toen zette Moens eigenhandig het record op 77 kilometer en 123 meter. Het bleef anderhalf jaar in de boeken staan. De Middelburger is anno 2001 echter niet de jongste meer (45) en zocht daarom iemand die op zijn fiets met een opnieuw verbeterde kuip het record terug naar Middelburg kon halen. Het werd Leo de Nooijer. De plaatsgenoot van Moens maakte de afgelopen jaren naam als begenadigd tijdrijder. Hij is een tempobeul die gek is op rechte wegen en het peloton mijdt als een ernstige ziekte. Met zijn 38 jaar is hij ook niet meer een van de jongsten, maar er zit nog geen sleet op. In de winkel van Moens hangt de rood-wit-blauwekampioenstrui die De Nooijer dit jaar won op het NK voor vrije renners. Op het onderdeel tijdrijden natuurlijk. Bram Moens had al lang geleden gezien dat De Nooijer de geschikte man was voor een recordpoging op zijn fiets. Aanvankelijk had de renner er geen oren naar, totdat zijn normaal gesproken veel tragere broer hem op zo'n ligfiets moeiteloos op achterstand reed. Het moet allemaal gebeuren in het voorjaar in Lommel, op de testbaan van de Ford-autofabriek. De locatie is ideaal. De baan heeft een lengte van 4,5 kilometer en kan dankzij de enthousiaste directeur regelmatig gebruikt worden. De nietsvermoedende toeschouwer zal zijn ogen uitkijken, weet Leo de Nooijer. Het werelduurrecord op de 'gewone' fiets is iets meer dan vijftig kilometer. Hij zal hoogstpersoonlijk met een gangetje van ruim tachtig kilometer voorbij komen zetten. "Je kunt het je misschien niet voorstellen", vult Moens aan. "Dat is 23 meter per seconde." De kuip is wel erg klein. De Nooijer past er maar net in. Zijn schouders zitten klem tussen de zijkanten van het carbonnen omhulsel. "De eerste keer dat ik erin kroop, dacht ik dat het helemaal niets zou worden", zegt De Nooijer. "Uiteindelijk blijkt dat het allemaal heel soepel gaat. Alleen als er zijwind is, voel ik me niet op mijn gemak. Je wordt zo drie, vier meter opzij geblazen." Op de dag waarop hij het record aanvalt, moet het dus windstil zijn en de temperatuur moet een graad of vijftien zijn. Niet hoger, want de in zijn kleine huisje mag het niet te warm worden. De bottle-neck zit hem dus in de weersomstandigheden. De Nooijer: "Dat is voor mij het grootste probleem. Ik weet dat ik het record kan verbeteren, maar weet niet precies wanneer het moet. Stel dat je naar een datum toewerkt, waarop het weer slecht is. Dan moet je bij de volgende poging weer in vorm zijn. Dat is mijn grote probleem."Met dank aan Wim Ganseij voor het insturen van het bericht.

Redactie

Reacties (0)