Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

BeNDwedstrijd België geslaagd evenement

Gepubliceerd op 13 mei 2004 00:00 (101 keer bekeken) 0Reacties

Ondanks de dreigende weersvoorspellingen kwamen 41 deelnemers afgelopen zaterdag naar het autoracecircuit in Zolder om daar de eerste BeND wedstrijden te rijden. Aan het begin van de dag is het circuit nog nat maar het blijft de hele dag droog zodat de deelnemers een mooie wedstrijdag hebben.

Het eerste onderdeel is een snelle ronde over het circuit; iedere deelnemer krijgt twee pogingen. Met een lengte van vier kilometer, een aantal scherpe bochten, een stuk vals plat en een gemeen heuveltje kan zo'n snelle ronde niet als een grote sprint worden uitgevoerd. De krachten moeten verdeeld worden en er komt ook enige stuurmanskunst bij kijken.

Overwinnaar bij de snelste ronde is Sietse de Laeter die in 4:45.1 het rondje rijdt wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 50.6 km/h. De tweede plek is voor Hans Wessels (4:49.9, 49.7 km/h) en derde wordt Serge Moors (4:55.1, 48.8 km/h). Snelste vrouw is Corinne van Noordenne (5:53.9, 40.7 km/h) die Ellen van Vugt met 1 seconde verslaat (5:54.9, 40.6 km/h); derde bij de vrouwen wordt Irma Huisman (7:44.3, 31.0 km/h).

Bij de race over 15 ronden vormt zich al snel een kopgroep van 5 man bestaande uit Franklin Hochstenbach, Allert Jacobs en John Poot, Serge Moors, Thomas Schott en Edgar Leijten. Halverwege de race nemen Allert en John op hun tandem een voorsprong op de rest van de kopgroep. Als na 50 minuten Thomas en Edgar uit de achtervolgende groep wegvallen lijkt de tandem de overwinning op zak te hebben. Op dat moment verhoogt Hans Wessels, die een achterstand van zo'n 500 m heeft, z'n tempo en rijdt in 3 ronden het gat dicht en finisht met 300 m voorsprong (48.3 km/h) (zie grafiek). De tempoversnelling van Hans geeft ook Franklin inspiratie, hij weet in een zeer snelle laatste ronde Allert en John vlak voor de finish te passeren en wordt 2e (48.0 km/h), 2 seconden voor Allert en John (48.0 km/h). De snelste vrouw is Ellen van Vugt (40.1 km/h) voor Corinne van Noordenne (37.8 km/h) en Irma Huisman (28.2 km/h).

De meeste deelnemers blijven camperen op de camping bij het circuit. Het is redelijk goed weer zodat maaltijd klaarmaken, eten en natafelen in de openlucht kunnen plaats vinden. 's Ochtends worden de tenten ingepakt en gaat het in convooi richting Hulshout.

In Hulshout staan twee onderdelen op het programma, een snelle ronde met vliegende start en een uurrace op de wielerpiste van 380 m lengte. Het weer is veel beter dan voorspeld is en de zon laat zich af en toe zien. De snelle ronde met vliegende start wordt weer gewonnen door Sietse de Laeter met een gemiddelde snelheid van 60.0 km/h (23.10 s). Tweede is Erik Baeten (59.6 km/h, 23.27 s) en de derde plek is voor Serge Moors (58.4 km/h, 23.75 s). Ellen van Vugt (50.5 km/h, 27.47 s) weet Corinne van Noordenne (46.6 km/h, 29.76 s) voor te blijven. De derde plek is voor Irma Huisman (39.0, 35.57s).

De deelnemers worden aan de hand van de resultaten van de sprint over twee groepen verdeeld voor de uurrace, de hazen- en slakkengroep. De slakken mogen als eerste. Direct na de start vormt zich daar een kopgroep met Albert Moors, René Freising, Ellen van Vugt en Eric Kuijpers. Deze groep blijft tot vlak voor het einde bij elkaar. Vijf minuten voor het einde begint Albert aan een lange eindsprint. René kan niet niet meer terugkomen, Eric moet al vrij vlug afhaken en Ellen moet even daarna ook de meerde erkennen in Albert en René (zie grafiek).

Bij de hazen is het na een paar rondes reeds duidelijk dat Hans Wessels de race in z'n Quest zal gaan winnen. Thomas Schott krijgt in de eerste ronde een klapband. Na reparatie komt hij wel weer in de race terug maar zijn kans op een goede klassering is verkeken. Toch is hij het die z'n tempo aan de kopgroep oplegt. De kopgroep formeert zich vrijwel direct na de start met daarin Allert Jacobs & John Poot, Serge Moors, Erik Baeten, Nico Coen, Naan Eldering, Edgar Leijten en Hayco Moraal. Er wordt in een stevig tempo van even onder de 50 km/h gereden. Als na 10 minuten Tohomas Schott weer op de baan terugkeert wordt een paar ronden het tempo opgevoerd na 55 km/h. Nico en Naan kunnen niet mee komen en vallen uit de kopgroep. Vijf minuten later moet ook Hayco lossen. De rest van de groep blijft bij elkaar en ook de rijders die gelost zijn pikken weer aan als de kopgroep hun inhaald (zie grafiek).

Na 37 minuten zetten Thomas en Allert en John een tussensprint in. Allert en John rijden op hun tandem weg van de kopgroep, Thomas laat zich weer terug zakken. Deze tussensprint is te veel voor Edgar die de man met de hamer tegenkomt en niet meer lekker in de race terugkomt. Allert en John hebben ongeveer 100 m voorsprong op de kopgroep als Hans z'n Quest voor hun tandem stuurt en zo mee helpt om een ronde op de kopgroep te pakken(zie grafiek). Als Allert & John weer aanlsuiting bij de kopgroep hebben liggen zij een ronde voor op Serge en Erik de overige rijders in de groep hebben reeds meerdere rondes moeten toegeven. In de eindsprint weet Serge Erik nog net te kloppen.

Zo eindigt deze race met Hans Wessels op de eerste plaats (51.5 km/h), Allert Jacob en John Poot tweede (48.9 km/h) en Serge Moors derde (48.6 km/h). Bij de vrouwen is Ellen van Vugt eerste (42.7 km/h), Corinne van Noordenne tweede (40.4 km/h) en Irma Huisman derde (33.3 km/h).

Na de race wordt er nog een tijdje gezellig nagepraat, proberen Allert en John hoe het is om op een tandem achteruit te trappen (in ieder geval een raar gezicht) en daarna volgt de prijsuitrijking met veel knallende champagne kurken. Gelukkig zin er onder de prijzen ook een aantal paraplu's. Daarna wordt er gedouched en ingepakt.

Foto's: Cobrabikes, Bram Luyckx, Speedbike 1, Speedbike 2, Liegeradforum 1, Liegeradforum 2 en Liegeradforum 3.

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)