Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Verlichting

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: geen

Naar aanleiding van het artikel van René Prevo op deze zelfbouwplek heb ik ook een 12V 20W 11 graden gesloten halogeenspot gekocht en op een loodaccu (scooteraccu 4 Ah) aangesloten.
De dimmer heb ik niet gebruikt. Ik vond het stroomgebruik van de lamp gedimd nog veel te hoog (1,3 A). Ik moet ruim 2,5 uur (retour) in het donker kunnen forenzen dus dat werd me te veel accu.

Mijn Nazca Cruiser heeft al een dynamo met lamp en die ben ik er dus bij gaan gebruiken. De standaardlamp is aangesloten via een 15 ohm 10W weerstand. Stroomsterkte 0,42 A. Kiezen tussen accu of dynamo gaat met een wisselschakelaartje.
De accu zit in een gewone plastik diepvriesbak van de Hema die ik onder mijn zitje tegen het frame heb gehangen.

Op de bak zit de drie standen lichtschakelaar: uit, standaardlamp of halogeenspot.

Het koplamphuis van de halogeenspot is een iets verbouwde 50 mm insteekmof voor pvc pijp (Gamma), Daar zit een dubbele rubberring in die de halogeenspot precies goed draagt. Geen andere bevestiging meer nodig.

Lichtopbrengst van de spot is fantastisch. Ik fiets nogal een lang stuk door een donker bos en dat is met zo'n lamp veel relaxter. je hoeft niet zo te turen of er geen takken op het fietspad liggen.

Nadeel: De accu weegt ongeveer 1600 gram. Verder heb ik het idee dat de spot wat verblindend is voor tegenliggers, waardoor hij wel eens even uit moet.

Redactie

Reacties (0)