Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Fietsendrager (spinder condor) lichtelijk aangepast voor Hurricane

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: geen

Wij hebben een paar jaar geleden een fietsendrager aangeschaft voor onze bukfietsen (die we nu niet meer hebben).
Merk: Spinder
Type: Condor
Bevestiging: frame
Nu we onze bukfietsen niet meer hebben, wil ik toch graag fietsen mee kunnen zeulen op op de auto. Maar vanwege de andere bouw van een ligfiets, past een ligfiets niet echt geweldig op de drager. Enige aanpassing is dus nodig.

Hierboven valt de aanpassing te zien.
Het dragergedeelte voor de fiets die het dichtst bij de auto zit, heb ik aangepast.
De éne 'drager' is origineel, de langere is de aangepaste versie.
Het horizontale gedeelte waar de wielen in staan, bestaat eenvoudig gezegd uit 3 onderdelen: 2 wielbeugels en een lange buis daartussen. De wielbeugels zitten in die buis geschoven. Door de wielbeugels wat heen-en-weer te schuiven in de lange buis, kan de lengte van de drager worden aangepast aan de wielbasis van de fiets.
Een fiets als de Hurricane heeft niet een te lange wielbasis; die past op zich best op de drager. Alleen door de uitstekende neusbuis met voorblad, steekt de fiets met de neuspijp buiten de auto uit. Helaas kunnen de wielbeugels niet ver genoeg gesteld worden om de fiets wat 'naar achteren' te zetten zodat de fiets wel midden achter de auto staat.
Om dit op de lossen heb ik de lange buis vervangen voor een nieuwe lange buis (overigens wel een klein beetje langer dan de originele). Bij het bevestigen van de nieuwe buis, heb ik de buis niet midden achter de drager gemonteerd maar wat overdreven naar links.

De fiets staat nu dus wat 'naar achteren' geschoven en staat daardoor wel recht achter de auto.
Overigens kan met deze eenvoudige ingreep ook een langere fiets (zoals m'n Optima Baron) op de drager gezet worden. Daarvoor is een nog langere buis nodig, maar de kosten zijn betrekkelijk laag. Een paar euro en een paar minuten klussen is voldoende.

Redactie

Reacties (0)