Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Alleweder: 2x 6V lampjes aan 12V accu met noodschakelaar en 20W halogeen

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting

De voorverlichting van m'n Alleweder bestaat momenteel uit 2 halogeen 6V fietslampen. Omdat ik de elektronica van mijn Alleweder voed met een 12V accu, heb ik de 2 lampen in serie geschakeld; immers voor een serieschakeling geldt: 6V + 6V = 12V.
Deze schakeling heeft wel een nadelig effect; deze schakeling is zeer goed te vergelijken met de wat oudere kerstboomverlichtingen alleen dan met maar 2 lampjes. Zodra 1 lampje doorbrandt, is de schakeling onderbroken en zal dus ook de andere lamp niet meer branden.
Iets wat mij zeer onprettig lijkt is in het donker zonder verlichting te zitten en dan de kapotte lamp vervangen. Vandaar dat ik de schakeling heb uitgebreid met een wisselschakelaar met 0-stand en een weerstand die even 'zwaar' is als een lampje: 1 Watt/15 Ohm.

Werking
Normaal gesproken rijd ik met de wisselschakelaar in stand 0. De weerstand heeft dan geen spanning over zich staan en heeft op dat moment geen functie.
Stel dat lamp 1 kapot gaat, dan zet ik de wisselschakelaar in stand 1. Op deze manier wordt de kapotte lamp 'vervangen' door de weerstand. De stroomkring is weer gesloten alleen nu met de weerstand en lamp 2 in serie. Ik kan dan dus weer rijden met verlichting; okee, het is met alleen lamp 2 maar het is beter dan niets.
Het is niet raadzaam om de wisselschakelaar in stand 1 of 2 te zetten als beide lampen in orde zijn. De ene lamp krijgt dan namelijk 8 V over zich heen. De levensduur wordt hierdoor aanzienlijk korter heb ik gemerkt. Ik gebruikte die mogelijkheid soms wel om even wat extra licht te hebben. Maar het resulteerde dus wel in erg vaak vervangen van de lampen.

[9 januari 2005]
In de loop van de tijd zijn de nodige zaken aan de fiets gewijzigd.
Een jaar geleden heb ik de 2 6V lampen wat verder uit elkaar geplaatst en er een 20W halogeenlamp tussen geplaatst.
Deze halogeenlamp is als extra voorzien van een dimmer waarvan de draaiknop in het dashboard zit.

De neus is op dit moment zonder verflaag. Komende week komt er een nieuwe laag verf op: zwart hoogglans.
Verder zijn ook 8 witte LEDs te zien en 4 (niet brandende) ambergele LEDs voor de richtingaanwijzers.

Redactie

Reacties (0)