Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 1Reageer

De OF - 1: een focus frame opbouwen

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: geen

Toen wij besloten hadden iets zelf te gaan doen, leek meteen zelf lassen van ee frame ietwat optimistisch. Dus eerst op zoek naar een bestaand frame. Het zou onderstaande nummer 682 worden.

Hafa Ligfietsen had een flink aantal Focus frames opgekocht van Challenge en voor een schappelijke prijs werden deze verkocht.
De frames waren ongechilderd en de achterbrug was een M5.
Op een zaterdag het frame met de auto opgehaald, samen met alle onderdelen.

Eerst werd het frame gespoten. Dit is door een vriend gedaan bij de Volkswagen spuiterij in Audi TT zilver (echt waar (-: )
Wij hebben niet de beschikking over zo'n mooi spaakapparaat, waarmee je hoogte en zijslagen kan richten. Daarom gebruikte wij een Voorvork die op zijn kop in de workmate werd gezet. Met een andere spaak of door de remmen te plaatsen op dit vorkje kun je aardig het wiel africhten
Daarna zijn we de wielen gaan spaken, volgens de handleiding van tubus.nl (aanrader!). Wij vonden het erg prettig om samen de spaken tussen as en velg te vlechten. Daarna konden we in ons eentje ploeteren en zuchten om lijn in de velgen te krijgen. Je eerste wieltje spaken is een ramp en je denkt dat het nooit rechtkomt, maar het valt uiteindelijk toch wel mee, de speling is minder dan we wenstten.

Ik vind simpel mooi. Dus toen we naar klemmetjes zochten voor het bevestigen van de kettingbuizen, waren de stuurklemmen (ja, ook uit een Volkswagen) een uitkomst. Het frame heeft op de juiste plek al een bevestigingspunt.

En dan is ie af. Toch sneller dan we dachten.
Het stuur is het oude stuurbochtje van mijn 50/50. die wordt in de toekomst verandert door een zelfgemaakt klapstuur. Daarover later in zijn eigen project meer.
En dan kijk je er naar en ben je rete trots op je eertste zelfbouwdingetje. Die doppen op de scharnierbout van de achterbrug is een wielmoerdop die eigenlijk op lichtmetalen velgen van een Volkswagen Golf horen .... Staan op onze fiets erg goed.

En het fietst als een .... fantastisch.

Later gaan we nog iets aan de stand van de zitting doen die door de M5 achterbrug toch wel erg rechtop is. De combinatie van voor- en achtervering en snelle stelvio's buitenbanden, is het precies de fiets geworden die we dachten te maken. Een snelle fiets met de vering van een amerikaan. Daarnaast denken wij een slimme mix van onderdelen toegevoegd te hebben. Zo zijn de assen, banden van goede of zeer goede kwaliteit (oa tweedehands shimano 600 achteras, etc), maar zijn remmen gewoon acera en alivio, evenals de derrailleur (alivio). Al is dat laatste een helaasje want de SRAM 5.0 kwam niet overeen met de shifter (vreemd een SRAM shifter werkt beter op Shimano dan SRAM) Heeft te maken met het type. Opletten geblazen de volgende keer. (-:

Redactie

Reacties (1)

HeiFu

En het rijd nog steeds

link

ben er heel blij me :)

HeiFu, 04 jun 2018 14:17