Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Baron: Frame voor voorverlichting 2: Sigma Mirage X

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting, Accessoires

Toen m'n vrouw overstapte van Baron naar Rider, heb ik de verlichting van de Baron inclusief zelfgefabriceerde 'beugel' overgezet op haar Rider.
Omdat ik tegenwoordig de Baron weer vaker gebruik, vind ik het zinnig om ook op de Baron een goed setje lampen te hebben.
Ik heb de Sigma Mirage X aangeschaft. Dit betreft 2 lampen: 5W en 20W.
Nadeel is wederom dat deze verlichtingsset gebouwd is voor 'buk'fietsen. Dus was ook nu weer flink wat werk nodig om één en ander passend te maken.
De lampen heb ik (net als bij de Rider) voor aan de neuspijp gemonteerd. De constructie is nagenoeg hetzelfde alleen heb ik nu 2 busjes onder elkaar gemonteerd waar de 2 lampen aan geklikt zitten.

Een tweede 'probleem' is de kabellengte. De kabels zijn van dien lengte dat ze op een normale fiets lang genoeg zijn. Maar bij een ligfiets is dat meestal niet het geval.
Ik heb een eenvoudig schema in elkaar gezet waarmee ik aan m'n stuur de verlichting aan/uit kan zetten en kan wisselen tussen de 2 lampen. 2 LEDjes geven aan of ik geen lamp aan heb (geen LEDje brandt), de zwakke 5W lamp aan heb (1 LEDje brandt) of de 20W lamp aan heb (2 LEDjes branden)

De originele schakelaars zitten op slecht tot onbereikbare plekken: de schakelaar van de 5W lamp zit boven de bidonhouder; deze zou nu dienst kunnen doen als 'algemene' schakelaar. De 20W schakelaar zit helemaal vooraan de neuspijp en is tijdens het rijden dus niet te bedienen.
Beide 'originele' schakelaars staan standaard op 'aan'.
Voordeel van 'mijn' schakelaar is dat ik maar 1 schakelaar heb tegenover de 2 'originele' schakelaars. Nadeel is (voor zover iemand dat als nadeel beschouwt, ik niet in ieder geval) dat je maar 1 lamp tegelijkertijd kan laten branden.

Hieronder staat het schema 2x
de eerste is de situatie waarin de 5W lamp brandt met 1 LED, de tweede waarin de 20W lamp brandt met 2 LED's

[AANVULLING]
De achterverlichting van m'n baron is een LED-achterlicht op 2 AA-batterijen.
De ellende is dat die batterijen op den duur opraken; alleen heb je dat met een achterlicht minder snel door dan met een voorlicht.
Gezien LED's betrekkelijk weinig vergen van een voeding, heb ik de batterijen uit de achterlichtbehuizing gehaald en een snoer tussen het achterlicht en de Sigma-accu gemaakt. Uiteraard was er wel een weerstandje nodig om het verschil van de 6V accu naar de 3V van de batterijen weg te werken.
De achterlichten schakel ik nu aan met de officiële 'hoofdschakelaar' van de Sigmaverlichting. Daarmee zet ik dan ook direct spanning op het schema voor de voorlichten. De voorlichten kan ik daarna bedienen met de tuimelschakelaar zoals ik eerder bschreven heb in het begin van dit 'projectje'

Redactie

Reacties (0)