Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 7Reageer

M5 M-RACER 28-28 ketting

Gecreëerd op 04 september 2018 21:20

Categorieën: Ketting/geleiding/af

M5 M-RACER 28-28 staat bekend als een snelle fiets.
Zeker op de rechte stukken gaat het heerlijk.
Maar dan komt er een scherpe bocht naar rechts en dan voel je hem al aankomen.

Het voorwiel raakt de ketting en het bochtenwerk gaat met een grote boog. Maar in de stad heb je niet altijd deze ruimte. En moet je soms stoppen en de fiets weer in de goede richting zetten. Het gaat ten koste van de gemiddelde snelheid en je stoere fietsimago loopt een deuk op.

Nu heb ik de voorrem Shimano 105 remklauw vervangen door een Tektro Quartz R725 deze gaat meer onder de trapas buis en later ook de nieuwe ketting loop door. Linksaf gaat al beter.

Vervolgens heb ik een inox W4 rvs slangklem 48-51 mm gemonteerd op de trapas buis met een laagje tape ertussen (tegen mogelijke beschadiging) En nu komt de truc de M 8 bout heb vervangen door een 75 mm lange inbusbout. Hierdoor kan met een 10 mm lange rvs afstand busje een 68 mm dubbel gelagerde ketting rol op het frame geklemd worden. Onder het zitje zit al een Ketting rol voor de trekkende ketting deze heb ik verwijderd om de afstand bus te vervangen door ook een dubbel gelagerde 68 mm ketting rol. En met een sluitring er tussen heb ik de andere rol terug geplaatst. En daarbij de kettingbuis houder stangetje om gestoken naar de buiten zijde.
Nieuwe ketting van 4.5 meter gekocht. Een kettingbuis tussen bovenste en onderste ketting rol op maat gemaakt en de ketting gemonteerd. Kettingbuis met tyraps vast getrokken aan een steun van het zitje. Nu is de stuur uitslag naar rechts en links meer dan verdubbeld en is het nemen van een krappe bocht ook voor mijn M-Racer een eitje.
Succes met het aanpassen van uw M-Racer

Redactie

Reacties (7)

nvanderwal

De keuze voor een rechte kettingloop op de M5 mdium-racer was gemaakt omdat een kettingrol weerstand dus snelheidsverlies zou geven. Het ongemak in een stad bleek zeer beperkt en met sturen vaak te vermijden; de snelheidswinst prevaleerde ook hierom (het is een racer).
Kettingbuizen kosten door het aanlopen van de ketting ook snelheid. Als je je ketting regelmatig schoonmaakt (na iedere 'natte' tocht) is er weinig reden voor een kettingbuis.

nvanderwal, 28 sep 2018 18:40, bewerkt op 28 sep 2018 18:53

Blueflame236

M5

Gevaarlijk met de kettingen aan de rechte kant ! Het probleem is niet-opgelost , de retour ketting met ze loop maakt ook problemen. Slijt de banden en het frame . Met nat asfalt maakt de fiets ook problemen of tramrailsen ect. Deze M5 sturen ook wat nerveus. Waarschijnlijk is een oplossing de voor - fork verwisselen met een mono fork.

Martinius Berg

Blueflame236, 29 sep 2018 13:00

avatar

Mooie oplossing, kan je ook foto's er opzetten van bovenaanzichten van de aangepaste rollen? Dan is de speling en de afstand duidelijk.

@ Martinius; Een mono-vork lost niets op, het is de band die aanloopt in de bocht. Op de rechter-vork kan je met 2 tyraps en een stukje plastic alle slijtage voorkomen.

Het probleem wordt vooral veroorzaakt door de lage zit en het feit dat de voorbuis naar beneden loopt; de M5 CHR is wat dat betreft iets beter.

Momenteel moet je er wat voor over hebben om sneller te willen zijn dan een Nazca Gaucho, Chamsin, Performer High Racer of Optima High Baron...als je 2-3 lastige, trage bochten in je route hebt, dan ben je waarschijnlijk al beter met een van die andere.

blspwnxc, 29 sep 2018 19:16

nvanderwal

Met het prototype heb ik nooit last gehad van te scherpe bochten bij wedstrijden; de snelheid is hiervoor te hoog. Je stuurt bochten wel wijder in maar renners achter je blijven achter je. Door de lage zit zit je tussen de wielen en heb je minder luchtweerstand dan high-racers. Je bent hierdoor sneller (of je gebruik minder energie) op rechte stukken.
De ketting komt tegen de band want het sturen net iets flexibeler maakt dan tegen de velg.

Een M5 stuurt inderdaad met het standaard stuur wat nerveus en ik vind de greep niet prettig. Hierom heb ik een ossenkopstuur op mijn huidige medium-racer gezet. Van slijtage door de kettingloop nooit iets gemerkt.

nvanderwal, 30 sep 2018 15:39

DirkD

Fiets net 2 weken met de m-racer (fijne snelle fiets!), maar ik heb niet het idee dat de bochten een probleem zijn. Ik kom van een quest. Dat kan schelen :)

Off-topic. Weet iemand toevallig welk type bottem bracket de m-racer heeft. 68 mm kan ik herlijden uit de tekst op de bracket maar de rest? (BB30?).

DirkD, 18 dec 2018 20:14

Gideon

Sinds okt 2020 heb ik een M-racer. Wat een heerlijke fiets, nodigt uit om hard te gaan maar ook rustig toeren. Bij bochten naar rechts komt de ketting soms tegen de voorband, dat vind ik geen enkel probleem. Ik rij er regelmatig mee door Rotterdam, en dat is prima te doen.

Gideon, 10 apr 2022 08:47

Gideon

Alexander, dat mooi om de ketting iets verder van de voorband te halen, misschien ga ik dit ook doen (als ik jou oplossing mag namaken :-)

Gideon, 11 apr 2022 17:14, bewerkt op 11 apr 2022 17:16