Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Onderhoudsstandaard velomobiel

Gecreëerd op 17 september 2013 21:10

Categorieën: Techniek, Gereedschap, |Overig|

Gemaakt voor mijn Quest:


Twee sets houten platen waaruit precies de dwarsdoorsneden van de neus en de staart zijn uitgezaagd. De beide platen door de helft zagen en met kistsluitingen weer aan elkaar klikken waarbij ze om de velomobiel heen klemmen. De velomobiel wordt hiermee 'vierkant' en kan stabiel op zijn kant of op de kop worden gelegd voor onderhoud.
Op elke verbinding twee kistsluitingen voor een starre (momentvaste) verbinding. Aan de binnenzijde (rand die tegen de velomobiel aansluit) de zachte lusjesband van klittenband plakken om beschadigingen te voorkomen en ter plaatse van de tapenaad (bij een Quest) uitsparingen maken. Door de hoeken sterk af te ronden is het geheel makkelijk om te rollen.

Goedkoop OSB is prima te gebruiken en heeft als voordeel dat de randen voorzien zijn van messing en groef. Door de ene helft van elke 'greep' met een messing uit te voeren en de andere helft met een groef kunnen de beide helften nog stabieler aan elkaar worden bevestigd.

Om de 'grepen' goed te laten aansluiten om het koetswerk, de vorm eerst uitsnijden uit dunne schuimplaten en later overnemen op het hout en uitzagen. Om de schuimplaten passend te maken, de vorm van het koetswerk eerst volgens de gangbare methode overnemen: de plaat rechtop dwars tegen de velomobiel zetten en met behulp van een klosje en een potlood de vorm overbrengen op de plaat. Uitsnijden, plaat weer tegen de fiets en zo telkens een 5cm verder. Om de platen uiteindelijk exact passend te maken een met terpentine doorweekte lap (controleer eerst of dit de fiets niet oplost...) strak op het koetswerk leggen en de plaat met de uitgesneden vorm er tegenaan drukken. De terpentine lost het schuim op en een precies passende vorm blijft over. Links en rechts zijn mogelijk iets verschillend. Na het overnemen op hout van de ene kant de schuimplaat middels de terpentinetruc precies passend maken voor de andere kant.

Het inklemmen van de Quest in de 'houdgreep' en omkantelen is in twee minuten gebeurd. Alle wielen en wielophangingen zijn tegelijk goed bereikbaar voor onderhoud en zijn op een prettige hoogte om aan te werken.

Redactie

Reacties (0)