Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

CREE XR-E R2 koplamp voor Alleweder A2

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting, Veiligheid

De verlichting in de neus van mijn Alleweder is aan vervanging toe. De twee halogeen koplampjes zijn écht niet meer van deze tijd! Nu kan je natuurlijk heel mooie LED verlichting kopen, maar dit is over het algemeen behoorlijk duur en altijd net niet naar mijn zin.

Daarom heb ik zelf een lampje gebouwd van een Lens, LED, driver en een oude 9-LED zaklantaarn. Het resultaat is een lamp met een lichtopbrengst van dik 200 Lumen en een verbruik van slechts 3,8 Watt. De lamp zit aangesloten op de 8,4V/ 7Ah Lithium-Ion accu in mijn velomobiel.

Allereerst de onderdelen. Ik heb ze gekocht bij Dealextreme (hou rekening met een lange levertijd...)
9 LED Flashlight 20000mcd 2-pack: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1255~r.38095248

23.36mm Optics/Light Diffusers for Cree Emitters (Glass/5-Pack): http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1920~r.38095248

Cree XR-E R2 (WG) Emitter on Premium Star: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15943~r.38095248

3.6V~9V 800mA Regulated IC Circuit Board for Cree and SSC LEDs (4-pack) : http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3256~r.38095248
Anders dan de beschrijving doet vermoeden, levert deze driver 900mA aan de LED bij een ingangsspanning van 4 tot 16 Volt.

High Current Ultra Plugs T Connector (10+10-Pack) + Shrink Tubing (20-Pack) Set: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10788~r.38095248

Deze laatste is strikt genomen niet noodzakelijk, maar wel heel handig bij onderhoud aan je fiets. Ik kan de kap inclusief lamp nu makkelijk wegnemen.

Alles bij elkaar voor US$ 30 aan onderdelen, vooral omdat je meestal niet een enkel stuk kan bestellen. Maar niet gevreesd; deze extra onderdelen vinden hun weg wel naar andere licht-projecten :)

Allereerst haal je alle onderdelen uit de zaklantaarn. Gooi alles weg, behalve de doorzichtige lens. Die lijm je (met een beetje siliconenkit) terug in de behuizing. De Lens lijm je daar weer tegenaan (ook met een paar druppels kit) nadat je gecontroleerd hebt of de lens houder goed over de LED klikt. Kan nodig zijn om het gleufje wat breder te maken...

Vervolgens maak je een aluminium schijf, die precies past in de kop van de lamp. Aan de ene kant van de schijf komt de LED, aan de andere kant de driver. Lijm de schijf, LED en driver vast in de kop, met thermische geleidende lijm (Thermal Glue, ook van Dealextreme...). De hitte van de LED en driver worden via deze schijf afgevoerd naar de behuizing van de lamp. De LED moet goed recht voor de lens zitten. Let op dat je geen kortsluiting maakt tussen de onderkant van de driver en de metalen schijf.
Boor een gaatje in de behuizing voor een M5 bout. Aan de binnenzijde zet je een M5 moer vast met twee componenten lijm. Deze bout dient straks ter bevestiging van de lamp in de neusdop.
Achterin de lamp haal je de schakelaar uit de dop, en lijm je een stuk stevig draad daarin vast met twee componenten lijm. Die dikke draad sluit je via wat dunnere draden aan op de LED driver. Geef de draden voldoende speelruimte, want je moet de lamp nog in elkaar kunnen schroeven.
Tot slot deel je het aansluitsnoer en soldeert er een koppeltje T-Connectors in, indien gewenst.
Dit is het resultaat van al je inspanningen:
...op de testbank - een poor mans "Integrating Sphere" en een Lux meter om een idee te krijgen van het aantal Lumens dat de lamp opbrengt.
De twee te vervangen halogeen lampen. Samen gebruiken ze 6,8 Watt aan elektriciteit. Een besparing van 3 Watt dus.
De nieuwe lamp zet ik met een haaks gebogen stripje aluminium vast aan de aluminium lip in de neus.
Het is intussen al donker geworden. Mooie gelegenheid dus om even een 'beamshot' te maken.Dit is het zicht vanuit de cockpit met twee 3,8 Watt LED lampjes.
En dit is mijn velomobiel zoals tegenliggers hem zien vanaf een meter of vijftig. Misschien toch eens zaak om de lamp bovenop de romp van een aparte schakelaar te voorzien...

Redactie

Reacties (0)