Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

1 Watt LED Achterlicht voor Alleweder A2

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting, Veiligheid

Dit is het achterlicht voor mijn eerste velomobiel, een Alleweder A2. Ik heb hem zelf samengesteld, omdat ik dat nu eenmaal graag doe.

De basis voor het licht zijn twee standaard 5mm LED achterlicht/ reflectoren van de Action. Die heb ik verzaagd en weer aan elkaar gelijmd, zodat er één groot rechthoekig achterlicht ontstaat. Het inwendige (LEDs, schakelaar en batterij contacten) heb ik verwijderd. Die heb je niet meer nodig...
De LED heeft een optiek nodig. In dit geval heb ik een 35mm Lens/ Diffuser gebruikt van Dealextreme: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1919

De lens is helder - niet rood dus. Dit geeft de beste efficiëntie. De ribbels op de lens staan verticaal. Zo geeft het de lamp straks een brede, horizontale bundel licht af.

Ook de LED en driver heb ik bij Dealextreme vandaan: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5325

Het is een 1 Watt LED inclusief driver (stroombron) voor 5 tot 15 Volt. Deze driver zorgt ervoor, dat de LED een continue lichtsterkte geeft bij de opgegeven ingangsspanning. Er zit zelf als een gelijkrichter in, zodat het aansluiten van de + en - niet eens kritisch is :)

Haal de spot voorzichtig uit elkaar. De driver zit met lijm vast in het voetje. Niet eruit rukken dus, maar plastic rond de driver voorzichtig wegknippen.
Metalen delen en de plastic reflector van de LED spot heb je niet meer nodig. Weg ermee dus.

De LED en driver lijm ik op een aluminium plaat in de basis van het achterlicht. De LED moet mooi in het holletje van de lens passen.

Lijm de LED met thermisch geleidende lijm op de aluminiumplaat. Dit is noodzakelijk om de LED te koelen. Anders gaat deze stuk.

Ook de thermische lijm komt bij Dx vandaan: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4579

Een beetje prijzig, maar je hebt er per LED maar een heel klein beetje van nodig.

De driver monteer ik op een stukje dubbelzijdig tape. Die mag geen elektrisch contact maken met de aluminiumplaat!
Monteer het achterlicht verticaal, zodat de LED precies op ooghoogte rondstraalt. Onderaan de lamp is nog net een stukje hoekprofiel te zien. Bij mijn Alleweder moest deze 25mm hoog zijn.

En dit is dan het eindresultaat van achteren gezien:

Maar het belangrijkst is natuurlijk hoe het er 's nachts uit ziet!
Ben er uitermate tevreden mee. Ik gebruik de Alleweder voor woon/ werk verkeer en rij in de winter langdurig in het donker. Ik ben van mening dat goede verlichting daarbij onmisbaar is.

Hoop dat deze bouwbeschrijving je voldoende inspiratie geeft voor een eigen project!

Erwin

PS: Dealextreme is een uiterst betrouwbare leverancier gebleken MAARRRRRRRR... hou rekening met een lange levertijd. Ergens tussen de 1 en 2 maanden. Soms gaat het ook sneller, maar in de regel niet.

Redactie

Reacties (0)