Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 1Reageer

Dekje met magneten

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Stroomlijn, |Overig|

Richard Bremmer heeft enige tijd geleden een fraai zelfbouwproject beschreven waarin hij magneten aan zijn Questdekje heeft gemaakt om daarmee het dekje aan de Quest te monteren in plaats van de standaard klittenbandjes.
Omdat ik zijn idee erg goed vind en het me erg praktisch lijkt, heb ik besloten om zijn idee ook toe te passen.
Ik heb wel 2 kleine wijzigingen ten opzichte van zijn verhaal.
In de eerste plaats heb ik in het dekje dikkere magneten gebruikt. De mijne zijn 5 mm dik en hebben een diameter van 1,5 centimeter.
Omdat de mijne 2 millimeter dikker zijn, zou het dekje wel heel erg ver van de body komen te zitten en mogelijk teveel wind vangen. Daarom heb ik besloten om de magneten echt in het dekje te monteren.
Nadat ik de plek van de magneten bepaald had, heb ik de plekken afgetekend. Met de dremel heb ik vervolgens met een freesbitje de kuiltjes gemaakt.

Links een magneetje ín het dekje, rechts ligt hij op het dekje.
De magneten heb ik met Bison Polymax kit vastgelijmd in de kuiltjes. Of dat een succes is, moet nog blijven.
Net als Richard heb ik over de magneetjes ook een lapje stof geplaatst. Ik heb gekozen voor dun maar vrij sterk en stug dacron. Dit materiaal heb ik uit de vliegerwereld. Het materiaal wordt daar gebruikt voor het verstevigen van allerhande zaken en is daarom ook hier goed toepasbaar.
Verder heb ik bij de klittenbandjes nog een klein stukje harde variant klittenband gekleefd om de klittenbandjes op te kunnen rollen en 'weg te bergen' zodat ze niet in de fiets bungelen of onder het dekje door naar buiten kunnen steken.

De magneetjes onder de rand van het instapgat heb ik ook met Polymax vastgelijmd. Ook hiervan weet ik niet of het blijft zitten. Mocht dat niet het geval zijn, dan denk ik dat daar tweecomponentenlijm daar een betere keuze zal zijn. Maar dat is afwachten.
=========================
Inmiddels heb ik een nieuw dekje gemaakt. Deze keer heb ik alleen het klittenbandstrookje middenvoor gemonteerd, de rest niet. Wel ga ik nog in de achterste punten magneten monteren.
De klittenbandjes zijn denk ik niet nodig (uitgezonderd die middenvoor). Omdat ze verder toch alleen maar in de weg kunnen zitten, heb ik ze achterwege gelaten.

Redactie

Reacties (1)

lighans

Ik ben wel benieuwd of je keuze voor de lijm een goede is geweest.
Ik ga je voorbeeld binnenkort volgen.
Bij anderen al gezien dat het erg handig is en ik vind het ook mooier.

lighans, 28 apr 2015 13:00, bewerkt op 28 apr 2015 13:01