Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

FlevoRacer dakje

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Stroomlijn

Mag je lagen maar ... tijdens het regen ben ik bijna 100% droog. Het werkt!

De goedkopste ding is om de goedkopste materialen gebruiken. Als jij meer fantasie hebt dan kun jij andere materialen gebruiken (en misschien goedkoper). Mijn kosten waren ongeveer 75 EUR (kan zeker nog goedkoper) en 1 uur van mijn werk.

MATERIALEN:

- ongeveer x50 stukjes "KOPPELANKER BDG 300x30x2mm" (metaal platjes met gaten),

- x4 stukjes van "HOEKANKER.M.RIL BDG 90x90x63mm",

- ongeveer x80 schroeven M8 en ongeveer x80 moeren M8,

- x8 ringen M8,

- x1 schroef M8 100 cm lang

- metaal zaw

- Stanley mes

- kunststof polypropeen kanaalplaat 3mm dik (of 5-6mm dik)

OMSCHRIJVNG:

- in principie de stelling is gebouwd uit "KOPPELANKER BDG 300x30x2mm" en lang M8 schroef

- de hele stelling is vast gedraaid met M8 schroeven en M8 moeren - niks meer!!!

- zijkant stelling: onder mijn koffertje zit al 4 schroeven, ik heb ze gebruikt en heb ik daar 4 hoekankeren (al met M8 gaten) vast gerdraaid - kun jij ook de metaal platjes 300x30x2 gebogen zodat geen hoekankeren zijn niet nodig. De platjes onder de dakje zijn 90 graden gebogen. Om de zijkant stelling stijv maken heb ik in soms platsen 2 metaal platjes samen vast gedraaid (twee, drie of vier metaal platjes vast gedraaid zijn stijver dan 1 metaal platje)

- het dakje boven jouw hoofd (horizontaal constructie over jouw hoofd) moet echt stijv zijn - dus heb ik in soms plaatsen 3 of 4 metaal platjes vast gedraaid (buis 22 mm kan lichter en stijver zijn - gebruik zo materialen als je wil) - de dakje over
jouw hoofd kan niet zo veel aarzelen (dat is niet veilig ---> als kun jij niks zien!!!)

- het dakje boven jouw benen is vast gedraaid samen met de frame in 3 punten: er zit 2 gaten in de frame. Op 3-de punt er is een klem vast met de rame gedraaid met gelaste M8 moer (sorry collegas - ik gehad deze ding al in mijn garage), ik heb 2 stukjes van 40 cm M8 schroef gebruikt (uitgekoort 100 cm M8 schroef), en een metaal 300x30x2mm platje in de voor (gebogen op einde)

- materiaal gebruikt voor het dakje is polypropeen kunststof kanaalplaat 3mm dik (als ga je de fiets tegen het muur of iets anders dijkwils weerstaan dan advies ik hier dikker kanaalplaten, bijvoorbeld 5 of 6mm dik)

- als ga je het dakje over jouw hoofd sluiten (precise: achter jouw hoofd) dan ga je meer turbulentie van de vlucht krijgen (en bijna geen extra snelheid - ECHT!!!!) en ook meer koeling (niet zo goed in de winter). Mijn advies hier: laat het dakje "geopend" achter jouw hoofd zijn, dat is beter

- de gebruikte kanaalplaat is 68 cm breed (dit is genoeg breed om tijdens de regen droog zijn), lengte van de kanaalplat: sectie boven de benen is 166 cm lang, sectie over de hoofd is 136cm lang

- de kanaalplaat is vaast gedraaid met M8 moeren, boven en onder zijn M8 ringen (kun jij ook plasticverbinders gebruiken in plaats van schroeven - doe als je wil)

- de "naloop" van de dakje is 40 cm (dus zonder glas of plexi-glas kun jij droog zijn, de plexi-glas gaat: snel scheuren, gaat bevochtigen in de ochtend, en altijd soms druppels van het water gaan aanhouden)

- de verschill tussen twee dakjes (voor de oogpunt) is 12cm (dat is echt genoeg om zie wat is voor jouw en om veilig te rijden)

- het is niet veilig om tweewieler met echt (vol) stromlijn maken. Waroom? Omdat tijdens sterk zijkant wind ga jij voor 80% ongevallen. De sterk van de wind is enorm. Als het waait sterk en jij heeft alleen een horizontaal dakje dan ga jij veilig tijdens elke zijkant wind rijden

- de gewicht van het dakje is ongeveer 7 kg (kan minder zijn met andere materialen)

DE RESULTATEN:

- tijdens het regen ga je droog zijn

- de wind gaat weinig turbulenties hebben

Groetjes!

Maciej uit Rijsbergen

Redactie

Reacties (0)