Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Koplampen WAW 022

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting

Nu de donkere dagen weer zijn aangebroken leek de tijd mij gekomen om de verlichting van de WAW eens aan te passen aan de tand des tijds.

Toen ik de fiets in 2006 kocht zaten er twee Luxeon koplampen op die voor die tijd extreem veel licht gaven. De ontwikkelingen hebben natuurlijk niet stilgestaan en toen ik bij de zelfbouwers wat verhalen las over de Cree Q5 LED drop-in modules was een nieuw project geboren.

Uitgangspunten waren:

- Hogere lichtopbrengst dan Luxeons
- Traploos dimbaar
- Bredere lichtbundel dan de Luxeons
- Extreme spaarstand voor het geval de accu bijna leeg blijkt te zijn
- "Grootlichtstand" om in 1 keer de volle lichtsterkte in te kunnen schakelen.
- Eenvoudig demontabel
- Aerodynamischer dan de oude lampjes

Onderstaand is een schematische weergave opgenomen van het eindresultaat. Ik heb er tot nu een paar weken mee gereden vooralsnog werkt alles feilloos.

Op goed verlichte plaatsen (bijv. in de stad) volstaat het de verlichting in de laagste stand te zetten (slechts 106 mA). Op plekken waar dat nodig is kan ik de verlichting naar believen hoger zetten (in hoogste continue stand circa 700 mA).

Onder direct handbereik is een grootlichtschakelaar gemonteerd, zodat ik, ongeacht de stand waarin de verlichting op dat moment staat, op elk willekeurig moment de verlichting naar het maximale nivo kan brengen zonder de handen van de stuurknuppel te hoeven halen.

In geval van een bijna lege accu kan middels een extra potmeter het stroomverbruik nog verder worden geminimaliseerd tot slechts zo'n 11 mA. Zelf heb je dan niets meer aan de verlichting, maar je wordt nog wel goed gezien.

Uiteindelijk heb ik nu voor slechts 60 Euro (en natuurlijk de nodige knutseluurtjes) een enorme bak licht op de fiets zitten.

Binnenkort ga ik ook de achterlichten en de knipperlichten updaten.

Redactie

Reacties (0)