Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Zelfbouw project gestroomlijnde ligfiets

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Stroomlijn, Techniek

Hallo allen,

Op het moment ben ik bezig met het bouwen van een gestroomlijnde ligfiets.
De fiets word opgebouwd uit diverse composieten. De onderschaal van de kap word uit een koolstofvezel sandwich gemaakt en de bovenkant word ivm kosten besparing uit een glasvezel sandwich gemaakt.
Tijdens de bouw probeer ik foto's te maken, deze zal ik later met een korte beschrijving hier plaatsen. Voor nu kun je op de volgende pagina de bouw volgen: http://picasaweb.google.nl/jeroen.koeleman/BuildPicturesRecumbentStreamliner#

Groeten,
Jeroen

Om een mal te kunnen maken moet je eerst een vorm hebben waarvan je de mal kun maken. Ik heb de vorm ook wel plug genoemd gemaakt van Eps, een soort piepschuim. Nadat ik op 1x1cm ruitjes papier het zijaanzicht en bovenaanzicht in schaal 1 op 10 had getekend heb ik het overgezet op een plaat mdf. De plaat mdf heb ik verdeeld in vakjes van 10x 10 cm zodat ik de maten simpel kon overnemen van de tekening. De rondingen heb ik dmv een strooklat op de plaat overgenomen.
Het bovenaanzicht en zijaanzicht heb ik dmv snijmallen uit een blok Eps gesneden. Om het Eps te snijden heb ik een snijbeugel gemaakt waarin ik een stuk weerstandsdraad gespannen heb. De draad word verhit dmv een 12v voeding.
Nadat ik het zijaanzicht en bovenaanzicht heb uitgesneden uit het blok schuim ben ik de hoeken gaan afronden. Eerst heb een dwarsdoorsnede van de stroomlijn getekend zodat ik wist hoeveel materiaal ik waar moest weg halen. In dverse stappen heb ik het materiaal weggesneden.

Nadat het meeste materiaal weggesneden was ben ik met steeds fijner schuurpapier gaan schuren totdat alles mooi strak en glad was.

Toen ik tevreden was met het resultaat heb ik het geheel in epoxy met een laag 280 grams glasvezel gezet. De epoxy heb ik met wat pigment zwart gekleurd zodat ik beter kon zien of overal genoeg hars zat. Ik heb nu maar 1 laag glasvezel gebruikt maar voor een volgende plug ga ik zeker 2 of 3 lagen gebruiken.

Nadat de hars was uitgehard kwam het vervelendste werk, plamuren en schuren.

Redactie

Reacties (0)