Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Naafdynamo op kettinglijn in Quest 26"

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting, Techniek

Luxe fiets, maar die accu steeds moeten opladen vond ik maar irritant. Meest praktische was een naafdynamo, onder de stoel half in de kettingkast weggewerkt. Kijken bij Son of het allemaal kan, een 12 volt accu opladen met een 6 volt naafdynamo. Het kan, met een 26/28" naafdynamo, als ie hard genoeg draait. Met een 16 tands tandwiel op een 26/28" naafdynamo heb ik berekend dat de naaf met zo'n 75 toeren nog steeds voldoende op zou moeten brengen. Omdat ik niet wil dat mijn fiets in de soep loopt, door bagage die ligt te douwen of ergens tussen komt, koos ik voor een stevig ontwerp. Liever iets te lomp, dan dat het te licht is en scheef gaat staan.
Oud tandwiel op werk met CNC 3 gaten laten boren, voor de gaatjes van de schijfremaansluiting op de naaf. Klein beetje vijlen aan de binnendiameter van het tandwiel en het past. Ook de sleufgaten voor de as van de naaf heb ik op de freesbank laten doen, met 1 mm dieper liggende vlakjes voor de moeren. De rest is met bankschroef, lasapparaat en handgereedschap goed te maken.

Op de framebuis te klemmen met 12 mm zijdelingse speling voor makkelijk instellen, met plaatjes onder de stelbouten om de framebuis niet te beschadigen. Om de ketting bij schakelen op het tandwiel te houden, moet er een beugeltje op. Er zit een strip mee op de as bevestigd, met daaronder een schroefje tegen het meedraaien. Bij de ketting aan de bovenzijde op de hoeken ongeveer een millimeter overhouden, is voldoende. Bij uiteindelijke montage bleek dat de ketting ook wat tordeerde, waarvoor ik de naaf bij het tandwiel over een breedte van 2 mm 0,5 mm van de diameter heb afgedraaid.

In de fiets zit de naaf 17 cm voor de achterwielkast, waar de ketting voldoende zijdelingse speling heeft om te schakelen (de afstand is vergelijkbaar met conventionele fietsen). Ook blijft de hoek van de ketting ook goed, hij raakt de kettinkast niet. En op deze afstand is de kettinkast hoog genoeg om over mijn beschermkap te komen.

Eerst testkilometers maken deze vakantie, daarna heb ik hulp voor het elektrische verhaal. Bij het uitendelijk kettingkast maken foutje gemaakt, moet overnieuw. Foto's komen later wel.

Redactie

Reacties (0)