Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Stabile 12V vanuit een dynamo

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Techniek, |Overig|

Het leek mij erg handig om op langere fiets vakanties niet afhankelijk te hoeven zijn van campings voor het opladen van batterijen en telefoons. Zelf heb ik een naafdynamo dus dat leek mij een uitermate handig om die daar voor te gebruiken.
Om een zo groot mogelijk toepassingsbereik te creëren maak ik een stabile 12V waar ik vervolgens diverse auto-aansteker apparaten op aan kan sluiten. Een auto lader voor de telefoon kost een paar euro en de meeste batterij laders komen ook met een auto plug er bij.

Autoladers dienen aangesloten te worden op 12V van de auto accu. Nu levert een fietsdynamo niet een nette 12V spanning. Die moeten we dus maken. Ik gebruik hiervoor een spannings regelaar IC: LM7812. Dit is een hele simpele. Deze oplossing is niet zo efficiënt, maar wel eenvoudig en voor mij voldoende op vakantie.

de LM7812 moet wel een koelrib hebben omdat hij anders zijn warmte niet kwijt kan. Ook zitten er een stevige zener diode van ongeveer 16V in. Deze moet ook aardig wat voor zijn kiezen kunnen hebben. Het is niet aan te raden om het het systeem te rijden wanneer de lader vol is omdat dan alle warmte in de Zener en de LM7812 weggestook gaat worden. Ik heb om deze reden ook twee Zeners van ongeveer 8V in serie gezet zodat ze meer vermogen kunnen verstoken.

Aan de ene kant sluit ik de dynamo aan. Aan de uitgang zit een snoer met een sigarettenaanstekerplug. Dit is de helft van een goedkope splitser (circa 6 euro). Alles in een kastje en klaar. De totale kosten zijn ruim onder de 10 euro. De auto adapters zal je wel per applicatie moeten aanschaffen.

Mijn telefoon is na een tochtje van zo'n 60 km helemaal weer helemaal vol.

Redactie

Reacties (0)