Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Banaantassen zonder tasafhouders HOWTO

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Accessoires

Banaantassen zijn een fantastische manier om vakantiebagage te vervoeren op een ligfiets. Grote voordelen ten opzichte van gewone fietstassen zijn het lage gewicht, de betere stroomlijn en het feit dat je aan een klein bagagedragertje genoeg hebt.

Het probleem is alleen dat de tassen de neiging hebben om tegen de wielen en de ketting aan te gaan hangen. Meestal wordt dit opgelost met metalen beugels naast de wielen. Dit heeft echter de volgende nadelen:

* Zwaar

* De tassen hangen laag, sluiten niet goed aan op je lichaam, waardoor de stroomlijn minder goed is

* Ze kosten geld

Er is echter een simpele oplossing die deze nadelen niet heeft: een touwtje naar de top van je zitje. Op de onderstaande foto zie je hoe dit uitpakt bij mijn Hurri:

Omdat het een aluminium zitje is, heb ik gewoon de boormachine in de flens gezet. Door die gaatjes knoop ik het touwtje Op dat punt komt er toch geen buiging meer bij door het afzetten met je rug. Ik weet niet of ik het ook in zo'n superlicht zitje gedurfd zou hebben...

Mijn vriendin heeft een koolstof-epoxy zitje, en zij doet daarom een spanbandje om de top van het zitje en knoopt daar de touwtjes aan vast. Dat werkt eigenlijk nog beter, omdat de touwtjes gewoon aan het bandje blijven zitten. Bij het opladen hangt ze de tassen over het zitje, en tilt vervolgens de spanband over de top van het zitje.

Hieronder een foto van het achteraanzicht. Ik heb de tassen volgestopt met wat lakens en kussens, met echte bagage er in ziet het er strakker uit, omdat de tassen beter gevuld zijn.

Zoals je ziet, kan ik door de touwtjes strakker te zetten, de tassen verder omhoog trekken zodat ze dichter tegen mijn lijf aan hangen en meer achter mijn bracket. Bij de traditionele oplossing zie je de tassen meestal nogal uitgezakt erbij hangen. Ook kun je zien dat de bagagedrager nauwelijks belast wordt.

Ik weet wel, met banaantassen rij je geen wedstrijdsnelheden, maar bedenk dat met een beetje tegenwind de stroomlijn ook bij lagere snelheden toch wel erg belangrijk wordt.

Op dit moment knoop ik de touwtjes nog gewoon vast aan de gespen waarmee de tassen worden aangesnoerd. Aanvankelijk alleen aan de achterkant, maar de ervaring heeft ons geleerd dat het beter is om de tassen ook aan de voorkant omhoog te trekken. Op de eerste foto kun je dat zien. Hiermee kun je de tassen nog beter op de plek krijgen waar je ze wilt.

Ik broed nog op een manier om de touwtjes beter/handiger aan de tassen te bevestigen, bijvoorbeeld meer aan de achter/onderkant, zodat ze er half omheen lopen. Dan zou er bijvoorbeeld ook een regenhoesje omheen kunnen, voor als je eens ergens bent waar het dagenlang achter elkaar kan regenen.

Ook denk ik dat ik op den duur de knopen ga vervangen door musketonhaken. Heel dringend is dat allemaal niet, het werkt al zes jaar uitstekend.

Tenslotte, als touwtje is gewoon 4 mm gevlochten koord uitstekend, maar ook schoenveters van bergschoenen doen het goed. Het weegt misschien 15 gram alles bij elkaar en kost twee euro. Dat red je niet met tasafhouders.

Redactie

Reacties (0)