Greenmachine op de fietsdrager
Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25
Categorieën: Ligfietsdragers
Soms is het nodig om je fiets met de auto mee te nemen. De afstand kan te groot zijn om even te fietsen, het weer is te slecht, de fiets is kapot…
Onze vorige auto was een Citroën Berlingo, daar kon de ligfiets (maar ook een bukfiets) gewoon rechtop in staan. Op de standaard en vastgezet met spanbanden. In de auto die we nu hebben gaat dat alleen als eerst alle achterstoelen eruit zijn en dan nog is het een hele klus.
Ik moest nu een ritje maken waarbij behalve de fiets ook 2 passagiers mee moesten dus in de auto was geen optie. Toch maar eens kijken wat er zoal kan met de fietsdrager.
Wij hebben een Spinder Hawk met framebevestiging voor 2 fietsen. Daar wilde ik mijn Flevobike Greenmachine met onderstuur en bagagedrager op zetten. Dat bleek verbazingwekkend eenvoudig te gaan. Groot voordeel is dan uiteraard de platte framebuis van de Greenmachine en het totaal ontbreken van draden, kabels of kettingen langs die buis.
De goten moesten tot het uiterste worden uitgeschoven (zouden eigenlijk nog iets langer moeten zijn). Ik ontving hierover een tip: voor de Hawk levert de firma Spinder langere buizen (zie ook http://groups.google.nl/group/ligfiets/browse_thread/thread/d20f7477899cba24 en http://www.fietsendragers.nl/scripts/service.aspx?id=5 ).
Ook de framebeugels moeten worden uitgeschoven, een kwestie van uitproberen.
Om de framebeugel voor de achterste fiets heb ik op 2 plaatsen buisisolatie aangebracht: op de plek waar de houder tegen de trapbuis komt en iets lager waar het stuur de beugel raakt.
Ook om de trapbuis heb ik bescherming gedaan. Vervolgens heb ik de fiets op de drager gezet en met een spanband de framebeugel die normaal voor de achterste fiets is bedoeld vastgezet aan de trapbuis (op de normale "spanband"-manier, flink aanspannen) en met het stuk band dat over is heb ik het stuur vastgemaakt aan de framebeugel.
De andere framebeugel moet een halve slag draaien zodat de klem naar achteren komt. Deze klem kan vervolgens prima aan de bagagedrager worden vastgezet.
Op deze manier is de fiets vervoerd van Driebergen naar Dronten en via Ommen weer terug naar Driebergen, ruim 200 km, zonder problemen. Wel kan eventueel nog wat extra zekerheid worden ingebouwd door de fiets ook achter met een spanband aan de drager vast te maken. Tenslotte is het verstandig om een touwtje te spannen tussen trapper en voorwiel zodat de trapper rechtop blijft staan (door een naar voren wijzende trapper ben je aan 1 kant bijna 20 cm breder…).
En tot slot nog een foto van het geheel (niet scherp vanwege de lange sluitertijd, het was al donker en ik heb bewust niet geflitst…).
Reacties (0)