LED voorlamp en verstraler incl. bevestiging
Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25
Categorieën: Verlichting
Mijn oude trouwe Cat Eye EL300 is voor het gezien worden prima maar zeker nu het vroeg donker is schiet hij toch wat te kort op het 'dingen zien' vlak. Vandaar dat ik ben overgestapt op een naafdynamo. De lampen die ik hiermee wil voeden zijn 2 LED lampen in serie welke ik middels een schakelkastje onder het zitje aan en uit kan zetten. Ipv het aanschaffen van twee lampen wilde ik de lampen zelf maken want dat is a) leuker, en b) goedkoper.
Er komt een reguliere koplamp op die een eindje voor de fiets het wegdek verlicht en een verstraler voor als ik op onverlichte wegen moet fietsen (en om tegemoetkomende automobielen erop te attenderen dat ze hun grootlicht hebben aanstaan).
Het electrisch schema is op basis van het verlichtingsproject van G.M. Beumer (http://ligfiets.net/zelfbouwer/project.php?project_nr=376)
Eerst de verstraler. Benodigdheden:
- Lamp (Cree Q5 drop-in module)
- Gelijkrichter
- Buisje om alles in te monteren
- Glaasje
- Plastic dop
Lijm de lampmodule op het glaasje; ik heb twee-componentenlijm gebruikt.
Voor de bedrading heb ik gekozen voor stekkertjes zodat ik naderhand makkelijk kapotte bedrading kan repareren.
De dop (sanitairafdeling van een willekeurige doe-het-zelfwinkel) op maat snijden en twee sleufjes voor de stekkers in uiteinde maken. Vervolgens de stekkers in de sleuven steken.
Vervolgens het glaasje met lamp aan het buisje lijmen, weer met twee-componentenlijm. Zodra dat droog is de ruimte tussen lampmodule en buiswand opvullen met een warmtegeleidend materiaal; ik heb aluminiumfolie gebruikt. Dit om de wamte van de lamp snel naar de buitenwereld af te voeren om oververhitting tegen te gaan.
Zodra de lamp is ingepakt met folie (goed aanstampen) heb ik de zaak afgedicht met siliconenkit. Ook de dop met de stekkers heb ik volgekit om te stekkers beter te fixeren. Nu goed onthouden welk stekkertje de positive en welke de negatieve pool is.
Voor de reguliere koplamp heb ik lamp gebruikt die geleverd werd door Gert Beumer. Het bouwprincipe is gelijk aan de verstraler: Buisje, glaasje, lampmodule.
Als afsluiting van deze lamp heb ik een afvoerstop gebruikt, deze voorzien van stekkers en met siliconenkit in het buisje vastgezet.
Het schakelkastje. Benodigdheden:
- Een plastic kastje, gekocht bij een electronicawinkel
- twee schakelaars
- bedrading, bijv. twee-aderig 0.5cm2 luidsprekerkabel
Een aantal sleuven maken in het kastje: 6 stuks: 2 voor de dynamo en 2 voor elke lamp. Vervolgens netjes volgens het schema de componenten met elkaar verbinden. Ik heb de gelijkrichter in het kastje gebouwd ipv in de lamp zelf. De stekkers kun je fixeren met twee-componentenlijm.
Het kastje zelf heb ik bevestigd met een tie-wrapje onder het zitje.
Als laatste, de montage van de lampen op de fiets. Dit is afhankelijk van de fiets.
Ik wil ook nog mijn Cat Eye kunnen gebruiken als backup dus ik wilde de lampen hieronder bevestigen. De Cat Eye zit op het montageoog op mijn Mistral dus die plek was vol.
Ik gebruik een zelfde soort oplossing als Wilfried van Norel: een metalen profiel welke je met slang/buis-klemmen aan het frame zet (http://ligfiets.net/zelfbouwer/project.php?project_nr=75).
Benodigdheden:
- Hoekprofiel met voorgeboorde gaten
- Bouten en moeren
- Metalen bevestigingsband
Het hoekprofiel en metalen banden kwam ik bij toeval tegen in de doe-het-zelfwinkel en bleken uitstekend geschikt voor mijn doel. De banden zijn voorzien van een plastic coating wat hoop ik voor wat trillingsisolatie kan zorgen. Of deze isolatie nog van invloed is op de warmteafvoer moet ik nog bekijken.
Voor de montage van de lampen aan het profiel is het simpelweg twee stukken band per lamp en met twee boutjes bevestigen aan het profiel.
Het eindresultaat:
Het hoekprofiel met lampen netjes en stevig aan het frame gemonteerd, de Cat Eye is nog bruikbaar. (Nog) niet op de foto: het kastje onder het zitje.
Reacties (0)