Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

bescherming Mango zitje

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Ketting/geleiding/af

Als je lang bent en dus laag in je Mango zit, kan het gebeuren dat je langzaam een gat in je stoeltje freest. Dit komt doordat de ketting, met name in de lage versnellingen (hij ligt dan hoger) bij het stoeltje kan komen

Met name bij het aanspannen van de trekkende ketting klapt hij af en toe omhoog tegen het stoeltje. maar doordat je een beetje heen en weer deint tijdens het fietsen kan je ook tijdelijk met je stoeltje dichterbij de ketting komen.

Ik heb het opgelost door een stukje kettingbuisvvan zo'n 10-15 cm op die plaats om de ketting te leggen. deze kan je simpel fixeren door een oude spaak aan de rechterkant om de bout van de kettingrol te buigen zoda hij daaraan vast blijt zitten. Dan kun je de spaak ook nog eens om de kettingbuis draaien zoals je wel;vaker ziet bij kettingbuizen. Ik heb het anders opgelost door de spaak gewoon langs de kettingbuis te buigen en _achter_ het nokje van de spaak te omwikkelen met een paar tiewraps. Dit is om te voorkomen dat het stukje buis mee naar voren wordt genomen en in het kettingwiel terechtkomt. De spaak trek ik tegen de buis door het geheel met een paar slagen ducktape te omwikkelen; dit helpt ook om te zorgen dat het geheel niet langs de spaak naar voren schuift.

Het geheel heeft al jaren naar tevredenheid zo gezeten, deze zomer is de buis toch een keer naar voren gekomen, maaar na het verversen van tape en tiewraps zit 'ie weer prima.

Als de fiets in de lichtste versnelling staat en ik rijd achteruit, heeft de ketting wel eens de neiging van het grootste blad af te vallen naar het tweede. Als je dan verder achteruit rijdt komt de ketting uiteindelijk klem te zitten bij de derailleur, die nog steeds in de eerste staat.

Ik weet eigenlijk niet of dat nu komt door deze aanpassing of dat dat al eerder gebeurde, maar nu weet ik dat ik er rekeing mee moet houden. Als de ketting ratelt bij het achteruitrijden houd ik de ketingspanner vooronder in de gaten om te zien of de ketting wel ronddraait, dan weet ik wanneer ik moet stoppen. Heb er in de praktijk nu weinig last van.

Redactie

Reacties (0)