GPS-houder Greenmachine onderstuur
Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25
Categorieën: Accessoires
begin juli, vlak voor onze vakantie, heb ik een GPS voor op de fiets gekocht, een Garmin GPSmap 60CSx. Tijdens onze vakantie gebruik ik de "gewone" hybride-fiets. Voor montage op het stuur levert Garmin een 2-delige stuurhouder: 1 deel monteer je op het stuur en het andere deel fungeert als houder voor de GPS. Voordeel is dat je, als je de GPS op meer dan 1 fiets wilt monteren, alleen het deel voor op het stuur extra moet aanschaffen. Dat onderdeel ziet er overigens opmerkelijk solide uit, niet te vergelijken met de houders waar je fietscomputer in zit.
Na de vakantie zou ik wel eens na gaan denken over een houder voor op de ligfiets. Ik heb een Flevobike Greenmachine met onderstuur dus zo maar even monteren is er niet bij. Uitgerekend deze week kwam het probleem van onderstuur en GPS een aantal keren voorbij in de discussiegroepen. Een goede reden om zaterdagmiddag eens in de schuur te gaan kijken wat er zoal aan bruikbare spullen ligt. Dit was het resultaat:
Van links naar rechts: klittenband, RVS M6 moeren, ringen en draadeind, aluminium buis (van oude vloerwisser), aluminium profiel plm. 12mm rond, reepje vinyl vloerbedekking, krimpkous en aluminium strip plm. 20 mm breed.
Uitgangspunten:
1): de houder moet, liefst zonder gereedschap, snel gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden. Geen schroeven dus. Door de jaren heen ben ik klittenband steeds meer gaan waarderen dus dat moest het worden.
2): de fiets mag niet beschadigen: de mensen van Flevobike hebben hun best gedaan om een mooi product af te leveren en het geeft geen pas om daar krassen op te maken…..
3): de GPS moet goed afleesbaar zijn, niet trillen en onder handbereik zitten
4): het apparaat mag niet in de weg zitten tijdens het fietsen of tijdens het op- en afstappen
5): de fietscomputer moet zichtbaar blijven
Ik heb gekozen voor een klemmende constructie om de framebuis. Dat is op de Greenmachine verrassend eenvoudig omdat de framebuis een beetje gebold is. Zodra je aan de onderkant een beugel samenknijpt gaat dat vanzelf al klemmen.
Wat heb ik gebruikt:
Ter vervanging van het stuur een stukje aluminiumbuis van een oude vloerwisser. Een stukje van een oud stuur zal ook perfect werken. Let erop dat dit stukje buis iets smaller is dan de framebuis.
Voor de 2 beugels aluminiumstrip van pakweg 2 cm breed. Deze stroken moeten een centimeter of 10 langer zijn dan de hoogte van de framebuis. Aan elke beugel buig je de bovenste 2 a 3 cm netjes haaks.
Om krassen en glijden te voorkomen heb ik de beugels aan de binnenkant bekleed. Dat gaat simpel: gewoon met contactlijm (Bisontix) een reepje vinyl-vloerbedekking er op plakken. Een strookje neopreen of kurk o.i.d. zal ook werken.
Om te voorkomen dat de houder naar beneden zakt en om het "stuurbuisje" vast te klemmen worden de 2 strips aan elkaar gezet met een stukje M6 draadeind. Daartussen zit een buisje, ik heb aluminium gebruikt maar een stukje 12mm waterleidingbuis o.i.d. volstaat ook. Dit dwarsbuisje rust op de framebuis, om beschadigingen te voorkomen moet het dus worden omwikkeld met zacht materiaal. Ik heb er na elkaar 3 krimpkousjes op gedaan, samen dik genoeg om krassen te voorkomen. Een paar lagen tape of een paar rubberringen werkt ongetwijfeld ook goed.
Let er op dat dit buisje iets smaller is dan het "stuurbuisje". Daardoor klemmen de strips straks het stuurbuisje goed vast.
Zonder buisje kan ook: gewoon aan de binnenkant ook 2 moeren en ringen zetten. Je kunt dan om het stukje draadeind bijvoorbeeld zo'n plastic "kurk" doen waar je een 6 mm gat in hebt geboord. Voordeel van deze oplossing is dat de breedte instelbaar is.
Nu kun je in de omgezette strips een gat boren van 6 mm. Doe dit wel een beetje secuur, anders staat de GPS scheef…Nadat de strips haaks zijn omgezet en het buisje op de juiste lengte is gemaakt en voorzien van omhulsel kun je de boel in elkaar schroeven. De 2 omgezette hoeken schuif je daarbij in het stuurbuisje.
Je zult zien dat de strips nu iets naar binnen gaan staan (het buisje was immers iets korter dan het stuurbuisje). De strips buig je nu voorzichtig iets naar buiten zodat ze gemakkelijk om de framebuis schuiven zonder te krassen.
Als de houder om de framebuis is geschoven kun je op de strips de onderkant van de buis aftekenen.
Nu kun je kiezen: wordt de houder permanent bevestigd dan kun je dat eventueel ook weer met een stukje draadeind doen. In dat geval zou ik wel weer iets om het draadeind doen om te voorkomen dat het frame beschadigt.
Ik heb gekozen voor klittenband. Om te voorkomen dat dit gaat schuiven heb ik aan de onderkant van de strips wat uitsparingen gemaakt:
Als alles passend is kun je eventueel de strips aan de onderkant netjes op maat maken (en de scherpe hoeken rond vijlen)
Op de foto's zie je ook dat het stuurbuisje is opgevuld: toen alles bleek te passen heb ik, nadat alles in elkaar was gezet, het stuurbuisje vol laten lopen met lijm uit een lijmpistool. Daarmee wordt voorkomen dat het stuurbuisje nog gaat draaien t.o.v. de strips.
Voor de perfectionisten: de beugels even in kleur spuiten maakt het geheel echt af.
Monteren gaat eenvoudig: schuif de houder om de framebuis, knijp aan de onderkant de strips naar elkaar toe en doe het klittenband er strak om heen.
En dit is het resultaat, gezien vanaf de zijkant (let op de exclusieve rode(!) sticker):
En zo ziet het er uit vanuit de stoel:
Ik vind het een sport om te klussen met spullen die er liggen. De meeste tijd gaat dan zitten in het zoeken naar bruikbare materialen maar als het dan lukt zonder kosten geeft dat des te meer voldoening.
En mocht iemand om een stukje buis verlegen zitten: er is nog heel veel over…. Met andere spullen (een stukje bezemsteel i.p.v aluminiumbuis bijvoorbeeld) is ook vast wel iets bruikbaars te maken.
Het zou mij niet verbazen wanneer binnenkort de ligfietsframes worden voorzien van extra nokken om bijvoorbeeld een GPS te kunnen monteren....
Reacties (0)