Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

155mm tandemcrank bouwen

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Complete fiets, Versnelling

Mijn vriendin en ik hebben een tandem omdat onze krachten onderling nogal verschillen. Nu is zij ook redelijk klein (1.63m). Op haar andere fietsen zitten daarom cranks met een lengte van 155mm in plaats van de gebruikelijke 175mm. Tandemcranks zijn niet beschikbaar in de maat 155. Dat is een probleem voor haar omdat ze de benen teveel moet knikken en ze daarbij een groot ’dood’ moment heeft. Tijd dus voor een oplossing.
Als eerste hebben we twee crankstellen van 155mm (F) besteld bij Alligt in Dronten. Niet te duur en je kan kiezen tussen tripple of duo montage. Let wel op; deze cranks hebben een vierkant gat hebben waardoor je eventueel (wij dus wel) ook je trapas moet vervangen.
Deze crankstellen kan je domweg monteren. Aan de (nu) linker crank moet je nog een pedaal monteren. Dat kan op meerdere manieren.
Als je met normale pedalen rijdt, kan je er domweg een rechts pedaal opzetten en deze vastdraaien en borgen met Loctite.
Als je met SPD (A) rijdt, is de een probleem omdat je pedaal dan op de kop zit. Ook daar is een oplossing voor. Je kan een rechter-trapper-as kopen (E). Deze is compleet met lagering en ‘glijbout’(C). De glijbout heeft een draad die alleen geschikt is voor de rechter trapper. Dus moeten we de trapper (A) demonteren.
Trapperas (B) van de trapper (A) met een speciale tool (D) (kost €1,50 doen)
‘glijbouten’van de twee trapperassen verwijderen (G). Let op alle kogeltjes van ongeveer 1mm. Bij mij ligt op de foto met de as in mijn hand nog een zo’n heel klein kogeltje bij mijn ringvinger. Net op tijd gezien J
Vervolgens kunnen we weer gaan monteren:
Linker glijbout op rechtertrapperas
Dit geheel in de linkertrapper.
Dit geheel op de linkercrank.

Klaar (F).
Het geheel is gemaakt zonder te boren, frezen of lijmen. Het is dus ook omkeerbaar.

Op deze manier kan mijn vriendin weer mooi ´rondtrappen´. Wij gingen hiermee tijdens de eerste rit gelijk 2km/u harder met minder moeite.

Redactie

Reacties (0)