Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Montage Ixon IQ Koplamp niet op stuur

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting, Veiligheid

De B&M Ixon IQ is een fraaie lamp, maar de montage-beugel die meegeleverd is, is echt voor een stuur bedoeld. Nu heb ik een bovenstuur op mijn Fuego, maar die zit al propvol met bel, fietscomputer, GPS, hartslagmeter. Bovendien komen m'n benen dan steeds in de bundel. Voorop de Fuego zit een nokje voor het monteren van een gewone koplamp. Dit is een beschrijving hoe je een acculamp op dit nokje kan monteren.

Een verloop-busje helpt niet: het dikke deel van de houder (zie foto) zorgt ervoor dat je net een paar millimeter tekort komt, tenzij je de lamp achterstevoren, als hemellamp of als grondverlichting gebruikt.

Met een aluminium profiel, wat boutjes en (borg) moertjes en dubbelzijdig tape kom je al een stuk verder. Bankschroef en goed ijzerzaag gewenst.

Het bovenste deel van de oorspronkelijke houder gebruiken we opnieuw (zie foto).

Uit het profiel zagen we een hoekje en een plaatje. Uit het plaatje zaag je twee hoekjes, zodat het plaatje tussen de twee tanden van het plastic klemmetje past. In het profiel maak je aan de bovenkant een gleuf zodat de twee kleine nokjes op het plastic er mooi in vallen. (zie foto)

Met dubbelzijdig (schuim) tape plak je het plaatje onder het profiel. Vervolgens boor je een gat door het geheel, en met een boutje met platte en brede kop zet je het geheel vast. Ik heb een borgmoertje gebruikt, zorg er in elk geval voor dat het geheel trillings-bestendig is. De twee tandje op het plasit zijn hier goed te zien.

Nu is het een kwestie van een gat boren in het profiel, en het geheel op de fiets zetten. Vergeet niet om een kartelring tussen de fiets en het profiel te stoppen, anders blijft 'ie nooit rechtop zitten.

En dan zit de lamp op je fiets. Nu nog uitproberen: sleutel en schroevendraaier mee op de hoogte goed te krijgen.

Redactie

Reacties (0)