Pimpen van een EL-300
Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25
Categorieën: Verlichting, Veiligheid
De EL-300 is een oude lamp van Cat-eye. Het was een van de eeste fatsoenlijke led lampen op de markt. In middels is hij hopeloos verouderd en achterhaald. Veel mensen hebben hem echter niet weggegooit omdat hij als zaklamp erg leuk is. Ik vond het zonde. Daarom heb ik hem gepimpt.
Benodigdheden:
1x EL-300
1x CRee Q5 led (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11022)
1x reflector (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3257)
1x stroomregelaar (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7612)
of alles in een:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11622
of
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11621
Totale kosten (excl de EL300) ongeveer 9 euro.
De meeste mensen kunnen goed uit de voeten met kant een klare z.g.n. "drop in unit".
Veel van deze units hebben verschillende modes (word geregeld door de regelaar).
Ik heb gekozen voor zelfbouw omdat ik perce een regelaar wilde die een simpele 3 mode stand had. Laag, mid en hoog. Als ik hem in een andere configuratie zet heb ik ook nog de beschikking over knipper, stroboscoop enzovoort.
Wanneer je een losse led, regelaas en reflector besteld heb, zet deze eerst in elkaar. Gebruik een beetje koelpasta om te zorgen dat de thermosche geleiding tussen de led en de behuizing goed is. Draai de behuizing goed aan (tangetje met dunne bek in de gaatjes achterin steken en zo aanschroeven).
Kant en klaar kopen scheelt ook dat je niet hoeft uit te zoeken waar de draaden heen moeten.
Soldeer de led aan de regelaar. (Als je een kant en klare hebt kan je dit overslaan)
Rood gaat naar de + van de led en zwart komt van de - van de led.
Soldeer de led aan de regelaar. (Als je een kant en klare hebt kan je dit overslaan)
Rood gaat naar de + van de led en zwart komt van de - van de led.
Dek de regelaar af met isolatie tape om kortsluiting te voorkomen.
Soldeer de draden aan de achterkant van de regelaar vast. Rood is plus en zwart is min. Deze draden gaan straks naar de EL-300.
De contact punten van de EL-300 moeten eerst even vertint worden. Dan is het straks makkelijker de draden er aan te solderen.
Soldeer de draden die van de regelaar komen aan de contactpunten van de behuizing vast. (LET GOED OP + en - !!! VERKEERD AANSLUITEN BETEKEND NIEUWE REGELAAR KOPEN !)
Plaats de reflector in het plastig ruitje van de EL-300. Plaats hem "hoog" in de lamp. Als hij te laag komt past de behuizing niet meer dicht. Probeer even hoeveel ruimte je hebt met de led in de behuizing.
Vul de over gebleven ruimte op. Ik heb aluminium folie gebruikt omdat ik hoop dat dat een beetje warmte kan opnemen en omdat het wel mooi staat naar voren toe :)
Plak de boel goed vast met isolatie tape. Zorg er vooral goed voor dat de alu folie straks geen kortsluiting kan maken met de contact punten van de behuizing.
Zet de lamp weer in elkaar. Ik heb nog een stuke schuim tussen de led/alu en de behuizing gedaan om te voorkomen dat de boel trillend aan de wandel gaat.
Vooraanzicht
Mijn lamp werkt nu op 3 verschillende standen. Hier onder te zien doordat mijn camera probeert de lichtvlek even fel te houden :)
In de zwakste stand is hij ongeveer gelijk aan de oude EL-300. De andere twee zijn veel en HEEL VEEL feller.
Tot slot nog een paar waarschuwingen:
0) Dit nabouwen is volledig voor eigen risico.
1) Op de maximale stand van de verlichting kan het heel goed zijn dat de led te warm gaat worden wanneer hij zijn warmte niet kwijt kan. Houd dit een beetje in de gaten. Anderhalf fietsen uur bij -2 graden op vol vermogen is geen enkel probleem.
2) Zeker op vol vermogen kan deze lamp erg verblindend zijn voor tegenliggers. Ook voor autos. Houd daar rekening mee wanneer je hem op je fiets schroeft. Wel zo aardig :)
3) De EL-300 was geen waterdichte lamp. Wel kon hij het redelijk goed hebben om nat te worden. Deze elektronica kan daar waarschijnlijk minder goed tegen. Verwacht je veel in regen te rijden, denk goed na over afkitten van de lamp.
Reacties (0)