Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Toptas

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Accessoires

Omdat ik op m'n Hurri geen bagagedrager heb en tóch wel graag wat bagage mee neem, heb ik maar een mooie toptas gemaakt waar zo'n beetje al de benodigde bagage in past.
Hij komt qua inhoud een beetje overeen met de medium toptas van Radical. Hij is wél iets dieper.
Lees éérst het hele recept door, alvorens hieraan te beginnen.

Stevig dekzeil-doek gehaald bij een zeilmaker, een rits en andere benodigdheden in de fourniturenwinkel.
De reflectie stroken komen van een vliegershop. U kunt óók een veiligheids-vestje verknippen.

Uitgangspunt was de toptas die ik heb van een Thys, de maten zijn iets aangepast en de constructie is verstevigd met twee houten plaatjes, (bodem en het gedeelte tegen de zitting aan)twee horizontaal geplaatste glasfiber baleinen en een stáánd stokje tegenover het gedeelte van de zitting.

Als éérste de bodem gemaakt voor de juiste maat van het verticale gedeelte.
Voor de hoogte: Meet de afstand van de bovenkant van het achterwiel tot hoe hoog de tas moet worden. Denk aan het inveren tijdens de rit.
Toen het verticale gedeelte met aan de buitenkant twee bidon/pet-fles houders en twee elastische netjes om iets in te doen. De bidon-houders hebben een "dichte" bodem met elk 5 afwatering-gaatjes. Zo kunnen er óók kleine voorwerpen in. Oók een stukje band om een achterlichtje in te klemmen ontbreekt niet.
Het reflectieband (3 mm breed) heb ik als éérst op het doek én de bidonhouder genaaid alvorens de delen samen te voegen.
Aan de binnenkant zijn een aantal lussen genaaid waar de glasfiber stokjes later doorheengaan. Ook wordt de rits op de bovenrand genaaid.
LET OP: de stoel van de fiets hangt achterover, dus houd daar rekening mee als je het verticale gedeelte gaat uitmeten. De kant tegen de zitting komt dus schuin te staan.

Naai nu het verticale gedeelte op de bodem.(met de overlap naar binnen)

Nu de achterkant(het deel dat tegen de zitting aan zit). Omdat ik een hoofdsteun heb kon ik niet volstaan met een dubbelle doek om zó over de leuning te schuiven, dus heb ik drie banden gemaakt die van binnenuit de tas, éérst heen-en-terug door sleuven in de plaat hout gaan,(voor de stevigheid) en dan door de achterkant naar buiten komen.
Twee banden horizontaal en ééntje van boven in het midden.(zie foto)
De banden zittin met klitteband aan elkaar vast.
Handvat erop naaien.
Nu kan de achterkant tegen het verticale gedeelte en de bodem worden genaaid.(wéér de overlap naar binnen)

Nu het "deksel":
om het eenvoudiger te houden kan je de bovenkant plat maken, maar ik heb ervoor gekozen deze aan de achterkant bol te maken. Probeer de tas in vorm te houden om de juiste afmetingen te kunnen opnemen en maak dan het deksel.
Let dus op de event. bolling aan de achterkant én het feit dat er nog een stuk rits bij komt.
Zélf heb ik redelijk gegokt met de maten; het kwam niet helemaal goed uit.
Dat betekent dus dat je een gedeelte moet los-tornen en een stukje afknipt om vervolgens het geheel wéér vast te naaien in de hoop dat het deze keer wél past.
Op het deksel heb ik aan de buitenkant van de rits een overlap-strook genaaid die ervoor zorgt dat er geen regen door de rits naar binnen loopt.

In de omschrijving kan ik het doen voorkomen dat het naaiwerk een makkie is; niets van waar, maar ik kan mij wél beroepen op de ervaring, opgedaan met het maken van vliegers.

Tot slot:
- Je kán vóór het naaien van de verschillende delen éérst de naden op elkaar lijmen voor betere waterdichtheid. (zacht plastic lijm van Bizon) Ik had hier geen geduld voor.
- Op de bodem óók een plaatje hout mét een dun stukje tapijt tegen het rammellen tijdens de rit.

Succes met bouwen!!!

Voor méér foto's of vragen ben ik per mail bereikbaar.
victorrinia@hotmail.com

Redactie

Reacties (0)