Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Verlichting Quest

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting

Ik rij sinds oktober 2007 Quest nummer 21 rond. Deze was met de standaard verlichting uitgerust. Veel te weinig voor mijn woon-werkverkeer waar ik veel parallel rij met auto's die me verblinden. Na wat zoeken op internet de keuze gemaakt voor de XR-E 7090 Q5 led van Cree. Met een opbrengst van 180 lumen bij 700mA is het rendement beter dan de Luxeon lamp van mijn FAW.

Om de lichtbundel beter te verdelen heb ik de drie LEDs afzonderlijk van elkaar gemonteerd. Bovenaan (de lamp ligt ondersteboven op de eerste foto) twee LEDs die in de hoogte versteld kunnen worden en onderaan een LED die naar links of naar rechts versteld kan worden.
Op de LED zit een 6gr lens en om verblinding tegen te gaan heb ik een afscherming om de lens gemaakt. Dit is een aluminium buis geworden die ook zorgt voor extra warmte afvoer. Door de lengte van de buis wordt het licht aan de 'bovenkant' goed afgeschermd en geeft een afgebakende lichtvlek.

De aluminium buis is met twee componentenlijm op de voetplaat gelijmd. Ook de LED is met deze lijm op de voetplaat vast gemaakt. Wel weinig lijm gebruikt om voor een goede warmtegeleiding te zorgen.

De lamp is met twee aluminium strippen aan het frame in de Quest gemaakt. De lamp is zo afgesteld dat de enkele LED de berm verlicht aan de rechterzijde van de fiets. De andere twee LEDs schijnen recht vooruit en staan wat hoger afgesteld om wat meer licht voor de fiets te geven.

Voor de aansturing heb een kant en klare print gebruikt die de stroom netjes op 700mA afregeld. De spanning komt van een 12V/3300mAh NiMH accu die goed is voor minimaal 3 uur licht.

Het gat in de neus van de Quest heb ik dicht gemaakt met een plaatje acrylglas. Dit heb ik een bolle vorm gegeven door het plaatje in een pan met kokend water te dompelen. Na het opwarmen met een soeplepel in de juiste gedruk in een stalen vergiet die ook in de pan stond.

Foto's van de lamp in de fiets volgen nog.

Redactie

Reacties (0)