Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Uitdeuken Alleweder

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Stroomlijn, Techniek

Hierbij een klein verslag over het vlak krijgen van een deuk in mijn Alleweder. Het was een gemene deuk, er was bij de vorige eigenaar in de schuur een kano op gevallen. Het was een deuk van ca. 25 cm lengte, die schuin over de rechter bolling van de neus liep, vanaf de buitenbovenrand naar beneden/binnen. De diepte was ongeveer 1 cm met een vrij abrupt (scherp) begin en einde. Het was vooral erg spannend of de aluminiumplaat door het deuken opgerekt zou blijken en er dus een hobbel over zou blijven.

Ik heb zeker een jaar lopen dubben hoe ik dit het beste aan kon pakken, bij Velomobiel.nl al eens overlegd en later met anderen er over gesproken. In ieder geval kreeg ik van iemand de waardevolle tip om zo min mogelijk met stalen hamers en tassen te gaan kloppen vanwege grote kans op rekken van het zachtere aluminium.

Ik heb eerst nog overwogen om de neusplaat half los te maken zodat de spanning eruit ging en het misschien met een handdrukje al goed kon komen, maar zag toch wel tegen het losboren en weer vastpoppen op. Verder heb ik nog overwogen om uit hout speciaal gevormde tassen te maken, als meubelmaker heb ik daar wel de mogelijkheden voor.

Uiteindelijk ben ik toch maar eenvoudig begonnen met een rubber hamer en mijn hand als tas aan de andere kant. Verder heb ik een rubberen stratenmakers-opzet blok als tas gebruikt. Met heel veel geduld, vooral niet teveel ineens willen wegslaan, en vooral ook de deuk leren 'begrijpen', is het me allemaal vrij goed afgegaan.

Toen ik met de rubberhamer niet meer zo veel verder kwam heb ik de kop van een plaatwerkershamertje nog iets boller afgeslepen en vervolgens beplakt met katoenen stuurlint, 't is maar net wat je bij de hand hebt. Hiermee, met alweer hand en/of rubberblok als tas, heb ik het geheel zo vlak gekregen dat de afgeschilferde verf bijna meer hobbels opleverde. Oprekken van de aluminiumplaat bleek mee te vallen want ik heb alles weer vrij netjes in vorm gekregen.

Paul van der Sterren, zelf professioneel plaatwerker, laat me later (deze uitdeuk-pagina wordt geregeld bezocht via de zoekterm 'uitdeuken') per email het volgende weten: Aluminiumplaat valt vaak goed uit te deuken door het te verwarmen en dan weer af te laten koelen. Tijdens het afkoelen kun je de plaat vervormen door hem op de ene plaats sneller af te laten koelen dan op de andere. Dit doe je door er een grote platte vijl tegen te drukken die de warmte opneemt. Een hamer is dan vaak niet eens nodig.

Zolang het aluminium niet boven de 120 graden celsius gebracht wordt zal het zijn hardheid na ca. 24 uur weer terugkrijgen. Hoe je precies controleert dat je niet boven die temperatuurgrens komt weet ik niet, maar Paul schrijft dat je de plaat snel genoeg ziet 'groeien', ofwel opbollen en dat je dan met wat vaardigheid en beleid veel kunt bereiken. Het kan tot 2 uur duren voor de plaat weer helemaal strak gekrompen is. Alles voor eigen risico natuurlijk, want ik heb hier zelf geen ervaring mee. Maar het klinkt interessant genoeg om eens uit te proberen.

Redactie

Reacties (0)