Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Schuivende geleiderol Alleweder

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Techniek, Ketting/geleiding/af

Origineel had mijn Flevobike Alleweder voor de kettinggeleiding boven de achterbrug een vast nylonblok dat op en neer kon schuiven over een rvs bout. Ik vond dit toch wel veel herrie maken en heb eens over andere mogelijkheden nagedacht. Ten eerste heb ik een brede nylon rol gemaakt, lopend op twee kogellagers. Hoewel er gezegd word dat zoiets op den duur inloopt en dan redelijk stil kan worden had ik daar geen geduld voor, ik vond deze oplossing echt veel te veel herrie maken.

Vervolgens heb ik wat geëxperimenteerd met de rubber rol die normaal voorin zit. Dat klonk veelbelovend. Het was nog wel een heel gepuzzel om uit te vinden hoe ik een dergelijke smalle gelagerde rol zijdelings schuivend kon gebruiken. Maar uiteindelijk is dat prima gelukt.

De achtervork op de foto is een zelfgemaakte aanpassing van de eenzijdige achtervork zoals origineel in de Flevo-Alleweder gemonteerd. De twee steunen voor het oorspronkelijke nylongeleideblok zijn afgeslepen en vervangen door twee hogere. Dit om het asgat voor een grotere kettingrol op de juiste hoogte te krijgen.

In eerste instantie had ik dit opgelost door de lippen met twee stalen strips van 25 x 3 mm te verlengen, wat ook goed werkte. Misschien is het ook mogelijk om een kleinere rol te gebruiken, de hoek in de ketting is hier zo klein dat een eventueel verschil in weerstand me vrij klein lijkt. Je hebt dan echter wel kans dat de ketting tegen de bovenrand van het doorvoergat in de achterwand loopt en zult dat misschien moeten vergroten.

Zoals zichtbaar op de verschillende foto's kan de rol zijdelings schuiven over een rvs m8 bout, dezelfde waar eerst het nylon geleideblok op zat. Doordat er water en vuil op de bout komt gaat de rol soms moeilijker opzij, het is dus wel zaak om de as geregeld schoon te maken en te smeren. Ik heb later een kapje over de rol gemaakt, als onderdeel van uitgebreide kettingbescherming. Daardoor werd dit probleem niet helemaal opgelost, maar wel veel minder.

Het dubbele lager in de rol is opgesloten met twee aluminium plaatjes aan de zijkanten. Deze zijn door de rol heen met drie m3-boutjes vastgezet. Behalve het schoon moeten houden van de as ben ik verder erg tevreden over deze oplossing, het scheelt veel geluid, en vast ook wel een beetje weerstand.

Onderstaand nog enkele detailfoto's van de rol.

Redactie

Reacties (0)