Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Composieten: Diverse ontwerp en productie tips

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Techniek

Hoeken en afrondingen
Scherp gedefinieerde randen zijn in principe niet mogelijk. Een afronding van 5 mm is een vuistregel om carbonvezels netjes om een hoek te kunnen vouwen. Indien een scherpe rand gewenst is, is het wel mogelijk d.m.v. het vullen van de ‘scherpehoek’ ruimte in de mal met pasteuze epoxy ( hiervoor bestaan additieven ). Nadeel is dat de carbonvezel niet meer zichtbaar is. De pasteuze epoxy is veel minder transparant dan normale epoxy. Met behulp van een zwarte kleurstof valt het gebruik van pasteuze epoxy minder op, maar het blijft zichtbaar.

Handlamineren van glasweefsel versus carbonweefsel

Bij het aanbrengen van epoxy kun je namelijk door het donkerder worden van de kleur zien dat het glas in epoxy is gedrenkt. Bij carbonweefsel is dit bijna niet zichtbaar. Een carbonweefsel valt gemakkelijk uit elkaar als het nog droog is. Ook tijdens het verwerken trek je gemakkelijk vezelsbundels mee, vervolgens valt de bundel uit elkaar en zit je handschoen vol zwarte pluizen. Erg vervelend als je met de laatste laag bezig bent. Wassen met aceton of nieuwe handschoenen aantrekken lost het probleem tijdelijk op.

Aluminium en Carbon

Wanneer aluminium direct aan carbon wordt blootgesteld gaat de kwaliteit van het aluminium snel achteruit door corrosie. Om dit te voorkomen moet het aluminium elektrisch van het carbon gescheiden zijn. Dit kan bijvoorbeeld door tussen het aluminium en het carbon een laag glasweefsel te lamineren. Een ander mogelijkheid is het gebruik van een lijmsoort die voor voldoende afscheiding zorgt.

Lokaal versterken

Indien er bevestigingsgaten in een dunwandig composiet product gemaakt worden is het aan te bevelen een gebied rond het gat van meer lagen composiet te voorzien of van een composiet insert. De krachten worden dan beter ingeleid.

Verlijmen van composiet schaaldelen

Wanneer 2 schaaldelen op elkaar gelijmd worden met vullende epoxy kan Tesa Schuimstof tochtstrip uitkomst bieden om te voorkomen dat lijm naar binnen wordt gedrukt en zodoende niet bijdraagt aan de verlijming of zelfs gaat rammelen in de holte.

'Hou het simpel'

Handlamineren is een zeer arbeidsintensieve fabricagemethode. Een groot deel van de kosten zijn dan ook de arbeidskosten. Daarom is het ook belangrijk met de produceerbaarheid rekening te houden. Hoewel vormvrijheid een belangrijk voordeel is van composiet producten is het beter om te scherpe hoeken en kleine afrondingsstralen te voorkomen als het niet echt een meerwaarde oplevert.
Vragen of opmerkingen graag sturen naar mijn e-mail adres, welke te vinden is op http://www.blids.nl . Hier zijn ook een aantal fotopagina's over het vervaardigen van carbon ligfietsen te vinden.

Redactie

Reacties (0)