Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Roeifietsset

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Complete fiets, |Overig|

Al een tijd zat ik met de gedachte dat roeifietsen wel leuk is. Ook had ik nog een klapstuur liggen. Ik heb eens zitten tekenen en rekenen, en had na enkele ingewikkelde tekeningen bedacht dat het zo moest. Met wat hout uit de schuur, alu strips, oude cranks, klikpedalen, geleide rolletjes en wat extra ketting heb ik in een paar dagen dit ding geprutst.
Het meeste werk was nog het houten frame op het frame te krijgen, om dat frame paralel te krijgen.

Strips plakken:

Slede met glijstrips. De strips die ik op de slede heb geplakt heb ik eerst gebogen, zodat hij minder snel over de uiteinden van de strips glijt.

Het maakt veel uit op welk punt de pedalen komen te zitten, zitten ze te veel naar voor, dan zal de slee naar voor kantelen, te veel naar achter andersom. Om de trappers te bevestigen heb ik gaten geboord in oude cranks, deze afgezaagt en vast geschroeft.

Het lukt niet op alleen weg te fietsen, de slee is niet stijf genoeg om met 1 been te kunnen afzetten, maar met wat hulp gaat wegrijden zo:

Het is de bedoeling dat de ketting over het geleidewieletje loopt. Met het wieltje wat ik erop had gezet wilde dat niet.

Ik heb staalkabel genomen om het stuur aan de slede te bevestigen. Dit is echter vrij stijf. Het geleidewieltje voor is ook niet echt ideaal, waardoor de kabel er makkelijk vanaf schiet en verder fietsen moeilijk is. Statisch touw, dus zonder rek, zou beter presteren. Verder is het nog uitvinden waar het touw het beste aan de slee bevestigd kan worden, zodat de slee in balans is.

De bevestiging van de ketting aan de slee is niet ideaal, iig niet als je lage kwaliteit hout hebt. Eenmaal knalden alle 3 de schroeven toen ik iets teveel kracht zette.

Redactie

Reacties (0)