Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

3-watt knipperleds in Velomobiel

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Stroomlijn, Verlichting

Al diverse velomobielen heb ik voorzien van knipperlicht-installaties. (Appelweder, Quests 16, 106 en nu 212) Steeds weer is het de kunst om de modernste electronica te vinden/maken die de beste zichtbaarheid paart aan minimaal stroomverbruik en betrouwbaarheid.

Inmiddels zijn de ontwikkelingen bij leds dermate goed dat dit een zeer goed alternatief is voor de 10-watt halogeen knipperlichten die ik in No. 106 had zitten. Hierbij was het verbruik dus 2 x 10 watt is 20 watt.

Inmiddels heb ik 2 x 4 3-watt LUXEON-leds in de fiets zitten. Vooraan, achteraan, maar ook bij de spiegels zijn twee leds gemonteerd. Horizontaal en onder een hoek. Dit is om ook aan de lijzijde en voorzijde van de fiets te kunnen laten zien dat ik af ga slaan. Dat kan handige informatie zijn voor verkeersdeelnemers die je normale knippers niet kunnen zien doordat ze zich aan de andere kant bevinden. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld op rotonde's voor als je rechtsaf wilt, dus eigenlijk niet op de rotonde zelf komt, en een afslaande auto je voorrang zou moeten geven als je wel de rotonde op zou gaan.

Het verbruik van de knipperlichten is dus in totaal 12 watt, en de lichtopbrengst en zeker de zichtbaarheid is ruim beter dan met de halogeen oplossing. Een probleem was nog het vinden van een knipperautomaat. Je denkt dan al gauw aan een automaat van een auto. Alleen: de meeste vragen minimaal 20 watt aan lampvermogen. Heb je niet voldoende, dan knippert de regelaar met dubbel tempo. Je kunt dat opvangen door zware weerstanden bij te plaatsen, maar dat is zonde van de energie natuurlijk. Inmiddels weet ik dat bij de internetwinkel www.louis.de een led-regelaar verkrijgbaar is welke schakelt vanaf 1 t/m 30 watt. Velomobiel monteert ook leds, maar dan 1-watters. Ook dat resultaat is al bevredigend. Overdag is een 3-wat-led echter duidelijk beter zichtbaar.

Een kwestie van smaak is natuurlijk de montage. De huidige leds kunnen vrijwel onzichtbaar worden geplaatst. Een gaatje van 6 mm. wordt geboord in de stroomlijn, en daarkomt het kleine lensje van de led net doorheen gepiept. Vastzetten met kit, en klaar.
De bedrading en leds komen lekker vlak in de fiets, dus bagageruimte wordt nauwelijks beinvloed. Ook kun je natuurlijk een behuizing monteren, maar dat is natuurlijk altijd zwaarder en groter.

Bij dergelijke zware leds moet je wel de koeling in de gaten houden, maar bij knipperen brandt de led maar de helft van de tijd, dus warmt niet zo erg op. Voor een achterlicht van 3-watt led(s) moet er wel degelijk een extra koeling gemonteerd worden!! M.i. is een 3-watt led als achterlicht overkill, dus niet nodig en asociaal voor mensen die achter je rijden. Bovendien kost het meer stroom. Ik zou het je dus afraden.

De praktijk:

De lichtopbrengst is dermate goed dat je overdag bij zon toch nog goed gezien wordt. Ook het zeer kleine oppervlak blijkt geen enkel beletsel te vormen. Ik ben benieuwd hoe fel de ledjes zijn bij donker.....

Nou, dat weet ik inmiddels ook. Verkeersborden lichten vrolijk mee op in het tempo van de knippers.... Op wel 30 meter afstand en meer. Ik word zelfs verblind door de knipperlichten die voor de spiegeltjes gemonteerd zijn. Dat heb ik moeten oplossen door de naar mij toe gerichte delen van de kapjes af te dekken. Aanvankelijk was mijn idee om die kapjes geel-transparant te maken, waardoor het hele kapje oplicht. Nu ga ik wijselijk toch maar terug naar het oorspronkelijke plan: carbon kapjes waar twee leds doorheen piepen.

Voorlopig is dit de beste plaats die ik heb gezien voor een velomobiel.

Redactie

Reacties (0)