Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Standaard voor Burley Nasoke

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Accessoires

Opmerking: dit ontwerp werkt niet goed en moet aangepast worden. Het gedeelte waar de standaard aan vast zit draait naar achteren als de vering ingedrukt wordt. Daardoor kan de standaard de grond raken. Als de standaard omgedraaid wordt dan is dit geen probleem, maar dan komen de pootjes in uitgeklapte stand te ver naar voren waardoor ze te kort zijn.

De Burley Nasoke wordt zonder standaard geleverd, en de meest gangbare fietsstandaards zijn te kort om te gebruiken.
Ik heb daarom zelf een aanpassing gemaakt waarmee een zogenaamde midden-standaard gebruikt kan worden. Deze midden-standaard is van Humpert (http://www.humpert.com) en heeft 2 pluspunten: de scharnieren van de poten staan scheef, waardoor de poten in ingeklapte stand niet meer naar buiten uitsteken, en de lengte van de poten is ongeveer 5 centimeter verstelbaar. Dat heeft als voordeel dat de maatvoering van de aanpassing niet nauwkeurig hoeft. Maar het is ook mogelijk om één poot iets langer te maken als de fiets op een schuin vlak geparkeerd moet worden.
De Nasoke is voorzien van vering, die met een paar bouten onder het frame bevestigd is. Dit biedt de mogelijkheid om hieraan een steun vast te maken voor de standaard.

Voor de steun heb ik 2 zogenaamde duimhengen (scharnieren) met een lengte van 30 cm gebruikt. Deze zijn behoorlijk sterk, en verzinkt zodat ze redelijk roestvrij zijn. Om de standaard vast te kunnen maken heb ik 4 hoekijzers van 40 x 40 mm gebruikt.
De duimhengen heb ik afgezaagd tot ongeveer 20 cm lengte, en ik heb extra gaten geboord zodat deze passen op de onderste 2 bouten waarmee de vering vast zit.
Ook heb ik gaten geboord om de hoekijzers vast te kunnen maken. 2 hoekijzers vomen de verbinding tussen de 2 steunen. 2 andere hoekijzers heb ik andersom tussen de eerste 2 hoekijzers gelegd. Deze moeten voorkomen dat de standaard kan draaien. De standaard is met de bijgeleverde bout vastgezet nadat ik door alle 4 hoekijzers een gat heb geboord.

Ik heb de standaard omgekeerd bevestigd, waardoor de poten in ingeklapte stand naar voren wijzen. Als ik de poten naar achteren had laten wijzen dan zouden ze tegen de ketting kunnen komen.

Kosten: 38 euro voor de standaard en 8 euro voor de duimhengen en hoekijzers

Tijdsbesteding: 4 uur, waarvan het boren van de gaten (ca. 10 minuten per gat met mijn simpele gereedschap) de meeste tijd gekost heeft.

Redactie

Reacties (0)