Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Go-One3 zelf monteren

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Complete fiets

Vandaag (18 Mei 2007) mijn Go-One3 opgehaald bij Beys in Straelen. Vooraf gevraagd of de bouwpakketonderdelen in een Volvo V40 passen. "Ach ja, ein Combi, das wird schon gehn". Nou, mooi niet dus. Dan kom je er achter dat in Duitsland een combi wordt geinterpreteerd als een Mondeo, Passat or Mercedes E-Klasse. Tja, dan moet je dus niet met een V40 aan komen zetten. Overigens lag het aan de insteekhoek, die is in de V40 net te klein. Passen doet ie wel, maar je krijgt 'm dr niet in.

De Go-One was bij aflevering al deels gemonteerd. "Wir wollen nicht das etwas schief geht :-) Duits grapje?". Heb ik zo'n onhandige indruk achtergelaten bij de proefrit een half jaar geleden?
Beyss geeft aan dat ze de Go-One altijd deels gemonteerd afleveren. Met de wielen eraan kunnen ze de fiets beter handelen in de fabriek. De eerste stappen in de bouwbeschrijving (downloaden van www.go-one.de) kunnen dus worden overgeslagen. Dat maakt het in elkaar zetten wat makkelijker.

Enfin, met wat proberen, passen, schuiven en een open achterklep toch vol goede moed naar Amsterdam vertrokken.

Onderweg geen problemen dus nu staat er een kersverse, kale Go-One in onze berging.

Vanavond al een en ander gemonteerd; pignon, pedalen, derailleurs voor en achter. De handleiding van Beys (in het Duits) is erg summier, dus als je nooit een fiets goed hebt bekeken (en het liefst zelf aan fietsen hebt geknutseld) dan heb je echt een probleem. Gelukkig had ik vroeger nooit geld om nieuwe fietsen te kopen, dus knutselervaring is er genoeg.
Alleen is mijn kettingponsje behoorlijk gammel. Morgen dus een nieuwe halen.
En je hebt voor het monteren ook een speciale pignonsleutel nodig. Op naar de fietsenmaker dus.

Het plaatsen van de crank en pignon is simpel als je weet hoe het er normaal uit moet zien. Vandaar hier een paar detailfotos. De kabel voor de derailleur achter loopt eerst langs het frame en kruist onder de stoel de ketting. Het gat hiervoor moet je even boren.

Zorg dat de stelschroeven van de versnelling niet tegen het stuur of elkaar vast komen te zitten. Iets naar voren draaien dus alvorens vast te zetten.

De bagagedrager (optioneel) zit hier te laag. Met tas achterop en de uitslag van de vering wordt het achterwiel geraakt.
Dit was eenvoudig te verhelpen door de lange beugels onderaan langer te maken (vijftien rotaties). Erg handig en flexibel ontwerp deze drager. En fraai om te zien.

Niet mijn meest favoriete deel van dit bouwproces. Vies en het kan maar een keer goed (of fout) gaan. Met z'n tweeen de ruit geplaatst en vooral goed controleren dat je overal goed aanduwt. Ik ben een klein plekje vergeten en een oplettende kijker kan dit nu nog zien.

Na plaatsen het teveel aan (tja, het lijkt wel rubber) gewoon aansnijden (verder niet aankomen). Daar waar je de snede heb gemaakt kun je het rubber ndat het droog is geworden gewoon wegtrekken met een mooi recht verloop als gevolg.

Eventueel vuil op de ruit kun je nadien met een polijstmiddel en doek weg polijsten (aldus Beys).

De lampbehuizing klappert als een gek. Vergeet dus vooral niet het klittenband aan te brengen, dat heb je zeker nodig. Alternatief is om voor het plaatsen van de ruit twee extra schroeven te gebruiken om deze behuizing strak aan het aluminium frame te bevestigen.

Redactie

Reacties (0)