Jaculus V0,1 Nederlands
Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25
Categorieën: Complete fiets
De Jaculus is mijn versie van de Python. De Jaculus lijkt sterk op de Python omdat ze vanuit de zelfde uitgangspunten ontworpen zijn. Vooral de balhoofdhoek is overgenomen van de Python.
Tijdens mijn saaie lessen op de middelbare school heb ik een ligfiets bedacht. Ik had toen nog nooit van de Python gehoord en wist absoluut niet of de ontworpen fiets berijdbaar zou zijn. De Jaculus heeft (net als de Python) een enorme voorloop, terwijl alle andere fietsen een kleine naloop hebben. Ik hoorde van alle kanten dat fietsen met voorloop niet te berijden zijn. Dus heb ik er verder niet meer veel aan gedacht.
Vijf jaar later hoorde ik van het bestaan van de Python. Het blijkt dus wel te berijden te zijn. Na aanschaf van een lasapparaat stond niks mij meer in de weg.
Als uitgangspunten voor het ontwerp heb ik de volgende dingen aangehouden:
-
De fiets moet snel zijn, dus laag bij de grond.
De fiets moet wendbaar blijven, dus niet al te lang.
Wachten op vervangende onderdelen is vervelend, dus zoveel mogelijk racefiets onderdelen.
Voor de berijdbaarheid is een balhoofdhoek van tussen de 60 en 65 graden een veilige oplossing.
Hierdoor kreeg ik het volgende ontwerp, dat ik vooral op papier (en bierviltjes) goed heb uitgewerkt.
De gebreken van deze fiets zijn:
-
Hij is van 2 mm stalen kokers gemaakt, dus tamelijk zwaar.
Het frame is niet genoeg doordacht, het had rechter, lichter en makkelijker te maken geweest wanneer de achtervork had doorgelopen tot het laagste punt van het frame.
Het balhoofd haad veel beter en eenvoudiger bevestigd kunnen worden aan het achterframe. (De foto van de tamelijk idiote oplossing met twee knikken staat hieronder.)
Er is niet voor alle onderdelen genoeg plek.
Het boodschappenlijstje:
-
Racefiets (voor de onderdelen en wielen)
2,5 m stalen koker van 15 x 30 mm, 2 mm wanddikte.
1 m stalen koken van 40 x 40 mm, 2 mm wanddikte.
1 m stalen strip van 30 x 3 mm
Stalen bracketbuis
Flevobike balhoofd
Ligfietsstoeltje
Derraileurpadje
boutjes en moertjes om stoeltje te bevestigen.
Gereedschap:
Het gereedschap dat ik heb gebruikt vor het maken van het frame:
-
Electrode lasapparaat
Slijptol
Boormachine
Bankschroef
Waterpomptang
Griptang
Lijmklemmen (3 waren eigenlijk te weinig)
Duimstok
Winkelhaak
IJzerzaag
Vijl
Houten blokjes (om tijdelijk dingen vast te zetten)
Het werk gebeurde in een nogal krap schuurtje, maar dat was niet echt vervelend.
Het bouwen zelf
Ik ben begonnen bij de achtervork. Dit is het eenvoudigste stuk van de fiets en dus goed om even vertrouwd te raken met het lassen.
Ik heb twee stukken van 42 cm van de koker van 30 x 15 mm afgeslepen. Een uiteinde (3 cm) van beide buizen heb ik plat gemaakt zodat hier de as van het wiel aan vastgemaakt kan worden. Het andere uiteinde heb ik zo schuin afgeslepen om het netjes tegen de 40 mm koker aan te lassen. Vervolgens heb ik de knik bij het laagste punt van het frame gemaakt door 3 kanten van de vierkante buis in te zagen en de buis te knikken.
Vervolgens ben ik aan het voorframe begonnen. Eerst heb ik twee stukken van 76 cm van de 30 x 15 mm koker afgeslepen. Deze heb ik 35,5 cm van het einde ingezaagd om deze kokers te kunnen knikken. Bij de knik heb ik een stukje van de strip vastgelast om hier de as van het wiel eraan vast te kunnen maken. Vervolgens heb ik de bracketbuis aan de twee stukken voorvork vastgelast.
Hierna heb ik de inkepingen voor de balhoofdbuis geslepen en de balhoofdbuis hier ingezet. Het kostte veel moeite om dit goed recht te krijgen, maar na een uurtje slijpen, passen en buigen waagde ik de gok, en volgens mij is het goed gegaan.
Dit was het eindresultaat. Het voortandwiel loopt aan tegen het frame, daar moet ik nog flink wat metaal wegslijpen, maar dat kan wel, want ik heb toch veel te dikke buizen gebruikt.
Na het monteren van alle onderdelen begon ik aan het leren fietsen. Ik had begrepen dat een python zelfs voor flevo rijders een hele uitdaging zou zijn. Dit bleek voor mij gelukkig niet te kloppen. Na een paar minuten reed ik al echt stukjes en binnen een kwartier kon ik de fiets overal heen sturen en durfde ik al het verkeer in te gaan. Een echte aanrader is om de eerste dagen werkhandschoenen te dragen bij het rijden.
Zoals op de foto's te zien is is het stuur nogal verwaarloosd. Dit komt omdat het stuur van een python echt totaal niet nodig is om te sturen. Het stuur (bij mij een houten stokje aan een kant) dient alleen om een plek te bieden voor de remgreep.
Reacties (0)