Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Achterlicht modificatie

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting, Veiligheid

Batterij led achterlichten zijn erg prettig in de praktijk. Echter wanneer je een (naaf)dynamo hebt is het soms wel makkelijk om het gewoon op de dynamo aan te kunnen sluiten. Nu zijn sommige led achterlichten daar erg geschikt voor.

De Voorwaarde is dat de aan en uit schakelaar van het achterlicht eentje is die tussen twee standen schakelt waarbij de 2de stand niet is aangesloten (uit dus). (een z.g.n. twee weg schakelaar).

Die tweede stand kan dus gebruikt worden om ipv batterij voeding (standje 1) dynamo voeding te leveren. Direct aan de dynamo hangen is niet aan te raden; daar zouden de leds niet tegen kunnen. Ook wil je dat er een stand licht is (dat de lamp nog even door blijft gaan wanneer je stil staat).

Bovenstaand schema is wat ik gemaakt heb om dit te maken. Om de stroom te begrenzen heb ik een lm317 gebruikt. De stroom door en dus de felheid van de led kan je afstellen door de weerstand te veranderen. Ik heb in twee verschillende achterlichten respectievelijk 27 en 68 Ohm weerstanden gebruikt. Hier moet je een beetje mee experimenteren. Een lagere weerstand betekend meer stroom dus feller licht. De condensator is een goldcap van 1F. Deze houd de achterlicht zeker nog 3 minuten fel en daarna zwakt hij af tot hij een zachte dood gestorven is :) De schakelaar, de batterij, de dynamo en de voorlicht zijn allen al aanwezig op de fiets als het goed is.

De componenten nemen zo weinig ruimte in beslag dat ze in de meeste achterlichten wel weg te werken zijn.

Wanneer het klaar is is het zo: als de lamp op de dynamo hangt geeft hij licht. Zet je de schakelaar van de lamp in de andere stand dan geeft hij ook licht, nu gevoed door de batterij. Een fijn idee, batterij leeg? ik heb de dynamo nog. Draadje stuk? Het achterlicht doet het tenminste nog op batterijen.

Kosten: ca. 2.5 tot 5 eur voor de condensator en 1 eur voor de lm317. De gelijkrichter en weerstanden had ik nog liggen maar die mogen ook niet veel kosten.

Redactie

Reacties (0)